STRAŠAN ZLOČIN

Šok u Britaniji: Zastupnika Konzervativaca nepoznati muškarac izbo nožem, umro je

15.10.2021 u 15:17

Bionic
Reading

Britanski zastupnik David Amess, napadnut nožem prilikom susreta s biračima u svojoj izbornoj jedinici u petak na jugoistoku Engleske umro je od zadobivenih ozljeda, objavili su britanski mediji

Lokalna policija koja nije imenovala žrtvu rekla je u priopćenju da je muškarac koji je ranjen u petak umro na licu mjesta unatoč naporima hitne medicinske službe.

"Dvadesetpetogodišnji muškarac osumnjičen za ubojstvo ubrzo je uhićen po dolasku policije na mjesto napada", objavila je policija i dodala da je pronađen i nož, prenosi BBC.

Ministar obrazovanja Nadhim Zahawi napisao je na Twitteru "Počivaj u miru, sir David".

"Bio si prvak u obrani prava životinja, siromašnih i stanovnika Southend Westa. Mnogima ćeš nedostajati".

Zastupnik za okrug Southend West u Essexu u istočnoj Engleskoj, Amess je bio izboden oko podneva kada je napadač ušetao u crkvu dok je Amess bio na susretu s biračima.

Amessov ured potvrdio je da je britanski zastupnik izboden, ali nisu otkrili više detalja.

"Izboden je nekoliko puta", rekao je John Lamb, lokalni vijećnik za Reuters na mjestu događaja.

"Užasne i duboko uznemirujuće vijesti. U mislima s Davidom, njegovom obitelji i njegovim osobljem", rekao je čelnik oporbene Laburističke stranke Keir Starmer.

  • +5
David Amess Izvor: Profimedia / Autor: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Amess je prvi put izabran u parlament 1983. da predstavlja Basildon, a 1997. se kandidirao na izborima u Southend Westu.

Glavna područja njegova interesa su "dobrobit životinja i pro-life pitanja", navodi se na njegovoj web stranici.

Napad na Amessa podsjetio je na događaj iz 2010. kada je zastupnik laburista Stephen Timms preživio napad nožem u svom uredu, ali i na 2016. kada je zastupnica laburista Jo Cox ubijena vatrenim oružjem tek nekoliko dana prije referenduma o brexitu.