ŠEF HZZO-A

Softver će otpustiti trećinu bolničkih pacijenata

18.07.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga rekao je danas da bi prema prvim rezultatima novog softvera - e-dokumentacije bolničkih sestara, koji je uveden u neke bolnice čak trećina pacijenata mogla biti otpuštena s liječenja bez posljedica po njihovo zdravlje.

Softver koji je u funkciji od studenoga 2012. funkcionira tako da prema dokumentaciji medicinske sestre i propisanoj njezi za pacijenta, zaključuje treba li pacijent ostati u bolnici ili ne.

HZZO je, kako je danas izviješteno na briefingu za novinare, certificirao devet proizvođača programaske podrške za sestrinsku e-dokumentaciju.

"Prvi rezultati, kad se vidi živuća bolnica u 'real timeu' kako izgleda prema procjeni medicinske sestre koja je zadužena za procjenu rizika pacijenta govore da bi ovog trenutka u Hrvatskoj otprilike trećina pacijenata mogla biti otpuštena doma bez posljedica na njihovo zdravlje", rekao je Varga.

Ustanove koje imaju taj softver su, između ostalih, KB Dubrava, KBC Zagreb te bolnice u Dubrovniku i Koprivnici.

Na novinarski upit koliko nova nedostaje zdravstvu, Varga je procijenio da je riječ o oko pet milijardi kuna. Dodao je i da na temelju dvije kontrole u prvom polugodištu ove godine smanjen broj bolovanja na teret zavoda s 3,11 na 2,6 posto.

Prema podacima HZZO-a novi model ugovaranja zdravstvene zaštite u primarnoj zaštiti prihvatilo je 87 posto doktora, djelatnika opće obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i žena u genitalnoj zdravstvenoj zaštiti. Iako su čak 85 posto provoditelja zdravstvene zaštite privatnici na njih otpada tek 38 posto novca.

U HZZO-u ističu i da su smanjene liste čekanja na koima je sada manje od 330 tisuća pacijenata. Podsjećaju i da je prošlog mjeseca provedena prva faza sanacije u kojoj je isplaćeno 3,3 milijarde kuna. U drugoj fazi je u planu sanacija 27 županijskih bolnica, dok je treća faza sanacija poslovanja.