PROMJENE U GRČKOJ

Socijalisti počinju izvlačiti zemlju iz krize

05.10.2009 u 19:43

Bionic
Reading

Grčki socijalisti s Georgeom Papandreuom na čelu nadmoćno su pobijedili na parlamentarnim izborima u nedjelju, ali nemaju vremena za slavlje jer moraju odmah početi provoditi mjere koje su obećali u predizbornoj kampanji kako bi drugu najsiromašniju članicu eurozone počeli izvlačiti iz teške krize, objavile su u ponedjeljak agencije

'Ne smijemo izgubiti ni dan', rekao je u noći izborne pobjede budući premijer 57-godišnji Papandreu, čija je stranka dobila potporu gotovo 44 posto birača, osvojivši 160 od ukupno 300 zastupničkih mjesta u grčkom parlamentu.

U svojevrsnoj borbi za prevlast dviju grčkih političkih dinastija tako je Papandreu, čiji su otac i djed također bili grčki premijeri, uvjerljivo nadjačao Kostasa Karamanlisa, nećaka legendarnoga grčkog političara, svojedobnog premijera i predsjednika države i utemeljitelja najjače grčke konzervativne stranke Nove demokracije Konstantina Karamanlisa.

Dosad vladajući konzervativci ostvarili su s 33 posto glasova najlošiji izborni rezultat u povijesti, zaostavši za socijalističkim PASOK-om 11 posto, što im je donijelo samo 91 zastupničko mjesto.
Nakon tako porazna rezultata, jer tolika razlika između dviju najsnažnijih političkih stranaka nikad nije zabilježena u zadnjih 35 godina otkako je u Grčkoj vraćen demokratski sustav, Karamanlis (54) dao je ostavku na položaj premijera i predsjednika stranke.

'Tako uvjerljiva parlamentarna većina omogućit će Papandreuu provedbu teških mjera i neće mu biti potrebni ustupci i ograničenja na polumjere', na koje bi bio prisiljen da je morao koalirati, smatra analitičar Manos Hatsidakis.

'Svi u Grčkoj očekuju smione promjene i odlučne korake u prvih, ključnih, stotinu dana nove vlade. Put financijskog oporavka bit će težak, dug i bolan', piše u uvodniku poslovni dnevnik Katimerini.

Iz krugova bliskih PASOKU-u stižu najave kako Papandreu kani udariti snažno i brzo, a prvi bi se koraci trebali odnositi na borbu protiv krize i vraćanje povjerenja građana u državu. Tijekom predizborne kampanje najavio je 'hitan plan za 100 dana', koji predviđa predlaganje parlamentu pet novih zakona usmjerenih na pomoć malim i srednjim poduzetnicima.

Jedna od najavljenih mjera iz srategije izvlačenja zemlje iz duboke krize, koja se potpuno razlikovala od Karamanlisove taktike drastična rezanja troškova i štednje na svim razinama, jest i tri milijarde eura vrijedan paket poticaja, koji se temelji na većem oporezivanju bogatih i pomaganju siromašnima.

'Cilj nam je oživjeti gospodarstvo i postići socijalno pravednu preraspodjelu bogatstva', izjavio je Papandreu. Pred novom vladom doista su zahtjevni zadatci - smanjenje proračunskog manjka koji iznosi više od šest posto BDP-a, a EU zemljama članicama dopušta najviše tri posto, borba protiv sve više nezaposlenosti i hvatanje u koštac s raširenom korupcijom i nagomilanim brigama u obrazovnom sustavu, sustavima socijalnog i zdravstvenog osiguranja i brojnim drugim područjima.

Prvi ozbiljan ispit bit će donošenje novog proračuna, za koji je Papandreu obećao da će odražavati postavljene ciljeve. Prvi nacrt proračuna treba stići u parlament do studenog kako bi mogao biti donesen do kraja godine.

'Proračun će biti dobar test koji će pokazati kamo vlada ide i je li ozbiljna u najavama jačanja konkurentnosti gospodarstva', rekao je ekonomski analitičar Diego Iscaro. Proračun je dio trogodišnjeg plana koji Papandreu želi podastrijeti Bruxellesu i uvjeriti partnere u EU u svoju odlučnost da raščisti nered u grčkom fiskalnom sustavu.

U žarištu zanimanja cjelokupne grčke javnosti sad je imenovanje nove vlade, jer će ono otkriti hoće li se Papandreu okrenuti novom naraštaju darovitih ekonomista i stručnjaka iz drugih područja ili će budućnost zemlje povjeriti tvrdokornim socijalistima starijeg naraštaja.

'Svi ekonomski promatrači i tržišta s velikim zanimanjem iščekuju sastav nove vlade koja će naznačiti koliko Papandreu doista želi provesti reforme', ustvrdio je Hatsidakis. Zato je Papandreu već počeo pripreme za sastav nove vlade, a imena novih ministara u ključnim područjima financija, gospodarstva i vanjskih poslova mogla bi biti objelodanjena već u utorak. Pritom grčki mediji spominju mogućnost da financije ili vanjske poslove preuzme sam Papandreu i time pokaže koliko se ozbiljno odlučio boriti s krizom.