TEST ZA OSTATAK ŠPANJOLSKE

Socijalisti pobjednici izbora u Andaluziji

23.03.2015 u 09:07

Bionic
Reading

Španjolski socijalisti (PSOE) osvojili su većinu glasova na izborima u najnaseljenijoj španjolskoj regiji Andaluziji, pogođenoj visokom nezaposlenošću i krizom, no za formiranje vlasti nedostaje im osam glasova pa je izgledno da će jugom Španjolske upravljati kao manjinska vlada

Stranka lijevog centra PSOE osvojila je 47 od 109 mjesta u parlamentu južne španjolske pokrajine, a isti rezultat je ostvarila na posljednjim izborima prije tri godine.

No da dostigne 55 potrebnih mjesta za apsolutnu većinu trebaju joj zastupnici političkih debitanata Podemosa (Možemo) ili Ciudadanosa (Građani), koji odbijaju koalirati uz poruku kako je 'dvostranačje u Španjolskoj mrtvo'.

PSOE upravlja Andaluzijom u posljednje 33 godine, a najveći gubitnik izbora je konzervativna Narodna stranka premijera Mariana Rajoya, koja vlada na nacionalnoj razini. Ona je u regionalnom parlamentu ostala na 33 zastupnika, trinaest manje u odnosu na prošli tjedan.

Andaluzija, gdje je zbog mjera štednje svaki treći stanovnik bez posla, bila je prvi veliki test za nadiruće novoosnovane stranke koje razbijaju gotovo 40 godina dugo dvostranačje u Španjolskoj.

Podemos (Možemo), sestrinska stranka grčke Sirize, osvojila je 15 zastupničkih mjesta. Od oko 4 milijuna birača njih 560.000 dalo je glas stranci koja poziva na ukidanje mjera štednje i pregovore s Bruxellesom po uzoru na Sirizu koja je u siječnju osvojila vlast u Grčkoj.

'Utrt je put za pješačenje. Hvala vama u Andaluziji koji ste učinili prvi korak. Nastavljamo', istaknuo je Pablo Iglesias, lider Podemosa koji je nastao iz pokreta ogorčenih građana prije godinu dana (indignados).

Druga nova stranka Ciudadanos (Građani), osnovana u Kataloniji kao liberalna grupacija suprotstavljena tamošnjem separatizmu, osvojila je 9 mjesta.

Socijalistima iz PSOE-a potrebno je 55 glasova za formiranje vlade, a imaju 47 što znači da bi se ovaj tjedan trebali okrenuti njima jer je radikalna Ujedinjenoj ljevica, kojoj je ostavljen prostor za koaliranje, osvojila svega 5 mjesta.

Predsjednica Andaluzije iz PSOE-a, Susana Díaz, još ranije je poručila kako ne dolazi u obzir koaliranje s anti-sistemskom strankom Podemos i s konzervativnom Narodnom strankom.

No lider 'Građana', Albert Rivera poručuje: 'Nećemo biti u vladi Andaluzije jer nismo dobili izbore'. Istovremeno je naglasio da su izbori pokazali kako je u Španjolskoj 'dvostranačje mrtvo"'.

Narodna stranka i PSOE izmjenjuju se na vlasti od 1978. kada je u Španjolsku uvedena demokracija.

Pa ipak, stranka 'Građani' bez jasne ideologije napomenula je početkom mjeseca da je za suradnju s drugim strankama, a ne za političko sukobljavanje.

No izbori u Andaluziji pokazali su da je gospodarska kriza donijela rascjepkanost na španjolskoj političkoj sceni te da bi diljem zemlje mogle niknuti nestabilne regionalne vlade.

Izbori u ostalim regijama i gradovima održat će se 24. svibnja, dok će Katalonija, regija na sjeveroistoku zemlje, imati izbore 27. rujna.

Središnja španjolska vlada, čiji gospodarski program oporavka hvali Bruxelles, sada mora uvjeriti ulagače da zacrtane mjere neće biti odbačene. No i premijer Rajoy je pred velikim ispitom budući da se krajem godine održavaju nacionalni parlamentarni izbori.