SRBIJA TRAŽI VLADU

SNS i SPS potvrdili kandidate za ministarska mjesta

22.07.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Glavni odbori Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) u nedjelju su održali sjednice na kojima su donesene odluke o kandidatima za ministre i ministrice u novoj srbijanskoj vladi, čije se formiranje očekuje tijekom sljedećeg tjedna

Mandatar za sastav vlade i predsjednik SPS-a Ivica Dačić dobio je potporu glavnog odbora SPS-a da u novoj vladi, uz premijersku, obnaša i dužnost ministra unutarnjih poslova, na kojoj je bio i dosad.

Glavni odbor SPS-a također je podržao kandidature dosadašnjeg ministra obrazovanja Žarka Obradovića za budućeg ministra obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja, dosadašnjeg ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića za budućeg ministra prometa i dosadašnje predsjednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović za buduću ministricu zdravlja.

Stranka je također poduprla kandidaturu Jovana Krkobabića, predsjednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koalicijskog partnera SPS-a, za budućeg ministra rada i socijalne politike.

Na sjednici glavnog odbora SNS-a potporu kandidature za budućeg ministra obrane i potpredsjednika vlade zaduženog za sigurnost, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije dobio je obnašatelj dužnosti predsjednika te stranke Aleksandar Vučić, a stranka je poduprla i kandidaturu dugogodišnjeg srbijanskog diplomata i bivšeg veleposlanika u Japanu Ivana Mrkića za novog ministra vanjskih poslova.

SNS je također podupro kandidature Milana Bačevića za ministra rudarstva, Gorana Kneževića za ministra poljoprivrede, Bratislava Petkovića za ministra kulture, Alise Marić za ministricu sporta, Zorane Mihajlović za ministricu energetike te Nikole Selakovića za ministra pravosuđa.

Već je prije najavljeno da bi Velimir Ilić, predsjednik Nove Srbije (NS), koalicijskog partnera SNS-a, trebao postati ministar građevine i urbanizma, dok će vođa Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja zadužen za nedovoljno razvijena područja.

Zasad se zna i da će predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom i dosadašnji ministar rada i socijalne politike u vladi na odlasku Rasim Ljajić biti potpredsjednik vlade i ministar za unutarnju i vanjsku trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo.


Za ponedjeljak je najavljen nastavak konstitutivne sjednice srbijanskog parlamenta, započete 31. svibnja kad su potvrđeni mandati novih 250 zastupnika i konstituiran novi saziv parlamenta.

U nastavku konstitutivne sjednice očekuje se izbor novog predsjednika, potpredsjednika i radnih tijela parlamenta, a nakon donošenja izmjena i dopuna zakona o vladi i ministarstvima i izbor nove srbijanske vlade.

Buduću vladajuću koaliciju predvodit će SNS, SPS i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, a novu vladu Srbija bi, kako se očekuje, mogla dobiti najkasnije u petak.