BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI OPTUŽUJU

'Snowdenovi dokumenti koriste Al Kaidi'

07.11.2013 u 21:29

Bionic
Reading

Čelnici britanskih obavještajnih službi iskoristili su svoj prvi zajednički istup u javnosti kako bi se požalili da su dokumenti koje je javnosti dostavio Edward Snowden, bivši suradnik obavještajne agencije SAD-a NSA, ugrozili tajne operacije i da koriste al Kaidi

Čelnici tri glavne britanske obavjštajne agencije su izjavili da ih je Snowdenovo otkrivanje masovnog prisluškivanja i nadzora koje oni provode,navela da razmotre veću otvorenost glede njihovih poslova.

Rekli su, međutim, da dijelovi njihova posla moraju ostati tajni zbog razloga nacionalne sigurnosti i da je curenje podataka, koji detaljno pokazuju i blisku suradnju Britanije s NSA-om, napravilo golemu štetu.

'Curenje od Snowdena bilo je vrlo štetno, dovelo je naše operacije u rizik', rekao je parlamentu John Sawers, čelnik agencije MI6, britanske obavještajne službe za inozemstvo.

'Jasno je da naši protivnici zadovoljno trljaju ruke, al Kaide je to željno upila', rekao je.

Gruba izravnost njegovih izjava istaknula je ljutnju obavještajnih čelnika zbog Snowdena i, kako vjeruju, neodgovornog načina na koji su neke novine objavile te informacije unatoč upozorenjima da to ne učine.

Curenje je obavještajne službe stavilo pod pritisak da postanu otvorenije i pokrenulo raspravu o ravnoteži između sigurnosti i privatnosti koja je dovela do poziva na bolji nadzor rada agencija.

Iain Lobban, ravnatelj GCHQ-a, britanske agencije za elektronski nadzor, zastupnicima je rekao da čelnici obavještajnih službi »aktivno razmatraju« treba li dijeliti više informacija s javnošću.

Vidno emotivno on je ustvrdio da »određene metode« trebaju ipak ostati tajne i naveo primjere na koji je curenje ugrozilo britansku nacionalnu sigurnost.

'Vidjeli smo da terorističke skupine na Bliskom istoku, Afganistanu i drugdje na jugu Azije raspravljaju o tim otkrićima', rekao je i dodao da se u krugovima terorista, pa i onima povezanim s Britanijom, vode rasprave kako izbjeći riskatne načine komunikacije i izabrati sigurnije.

Ovo je prvi puta u Britaniji da su čelnici triju obavještajnih službi, nazočan je bio i čelnik unutarnje obavještajne agencije MI5, zajednički javno nastupili.
U prošlosti su takva saslušanja održavane iza zatvorenih vrata a do 1992. javnost nije mogla doznati ni ime čelnika agencije MI6.