KAO NARUČEN

Snowden - poklon ruskim tajnim službama

24.06.2013 u 14:02

Bionic
Reading

Bivši savjetnik CIA-e i 'zviždač' Edward Snowden, koji je svijetu razotkrio zapanjujuće podatke o načinu na koji SAD provodi masovni elektronski nadzor građana cijelog svijeta, predmet je velikog interesa ruskih obavještajnih službi koje su ga, bez svake sumnje, već ispitale, ocjenjuju u ponedjeljak stručnjaci u Moskvi

'Ruske obavještajne i protuobavještajne službe imaju puno pitanja za postaviti tako dobro obaviještenoj osobi. Ne sumnjam da će se to i desiti', kazao je za Interfax izvor blizak ruskim obavještajnim službama.

'Siguran sam da će Snowden imati ispunjenu večer i da neće dobro spavati', dodao je isti izvor. Odbjegli Amerikanac se u međuvremenu nalazi na moskovskom aerodromu Šermetjevo od kuda bi prema nekim izvorima u ponedjeljak trebao otputovati na Kubu, a potom u Ekvador, gdje je zatražio politički azil.

'Snowden je jako zanimljiv FSB-u (bivši KGB). Mogao bi dati informacije o tehničkim aspektima presretanja tajnih podataka', ocijenio je stručnjak za sigurnost Pavel Felgenhauer. Također je kazao da za to treba dosta vremena te da je moguće da će se razgovori ruskih obavještajaca sa Snowdenom nastaviti u zemlji koja će mu ponuditi azil.

SAD Snowdena tereti za špijunažu i traži njegovo izručenje.