ODBOR EUROPARLAMENTA:

Snowden ipak nepoželjan u Europskoj uniji

13.02.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Odbor Europskog parlamenta u srijedu je odbio inicijativu da od država članica EU-a zatraži da odobre azil bivšem američkom obavještajcu, zviždaču Edwardu Snowdenu koji je prošlog ljeta razotkrio tajne programe masovnog nadzora komunikacije građana u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje. Snowden se nalazi u Rusiji, izvan dosega američkih vlasti

Glasanje o azilu Snowdenu održano je u sklopu neobvezujuće rezolucije koju su ranije podržali europarlamentarci iz odbora za građanske slobode. Rezolucija osuđuje masovno prikupljanje podataka koje je Snowden razotkrio.

Kratki odlomak, zakopan među stotinama amandmana u izvješću odbora o američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), zahtijeva od država članica EU-a da odbace kaznene prijave protiv Snowdena, ukoliko one postoje, te mu 'ponude zaštitu od progona i izručenja'.

Europarlamentarac Jan Philipp Albrecht iz redova njemačkih zelenih, jedan od predlagača te odredbe, rekao je za EUobserver da Snowdenu treba zaštita na teritoriju EU-a, a ne Rusije.

'Europska unija trebala bi imati jaču kičmu', rekao je.

Uoči glasanja europarlamentaraca o Snowdenu navodno je intenzivirano američko lobiranje. Među onima koji su glasali protiv, osim konzervativaca, bili su neki članovi europarlamentarne skupine socijalista i demokrata.

Neposredno nakon glasanja Albrecht je poslao twit sljedećeg sadržaja:

'Bilo je jasno da europski konzervativci ne žele Snowdena, ali je gadno što su u tome također sudjelovali socijaldemokrati.'

Više o toj temi možete pročitati ovdje