STARI KONTINENT POD LEDOM

Snijeg prouzročio kaos u većem dijelu Europe

18.12.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Obilne snježne padaline uzrokovale su u noći na petak i tijekom jutra velike prometne poteškoće, a na nekim mjestima i pravi kaos, u Ukrajini, Francuskoj i Britaniji. U Ukrajini je zbog nevremena nekoliko tisuća vozača ostalo blokirano u svojim vozilima, a nekoliko desetaka gradova i sela ostalo je bez struje

Najgore su pogođeni jug, koji je obično pošteđen velikih snježnih padalina, i istok zemlje, gdje su nanosi snijega na nekim lokacijama viši od metra, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za izvanredna stanja.

Između pet i osam tisuća automobila i kamiona blokirano je na autocesti prema crnomorskoj luci Odesi, što je prisilio vozače i putnike da napuste vozila i potraže sklonište. Kolona napuštenih vozila dulja je od šest kilometara. Problemi su se također pojavili u istočnim provincijma Hersonu i Donjecku. Obilan snijeg uzrokovao je također da 158 gradova i sela u potpunosti ostanu bez struje.

U Francuskoj je u petak otkazana trećina predviđenih letova, a nekoliko stotina putnika provelo je noć u zračnoj luci Charles de Gaulle.

Nekoliko autocesta na sjeveru Francuske zatvoreno je za promet. Na autocesti u Normandiji blokirano je ostalo nekoliko stotina kamiona. Također je poremećen promet brzih vlakova (TGV). Prestanak padalina, prema najavama meteorologa, ne nazire se prije kraja vikenda.

U Velikoj Britaniji snijeg je izazvao poteškoće u prometu na jugoistoku Engleske. Nekoliko sati bila je zatvorena zračna luka Gatwick, južno od Londona, a s aerodroma Lutona otkazani su svi letovi predviđeni za petak prijepodne. U Sussexsu je zatvoreno desetak škola, a policija je pozvala vozače da ne izlaze na ceste bez prevelike potrebe.

Problemi sa snijegom od četvrtka su pogodili i Belgiju, gdje je u petak prijepodne ozbiljno poremećen promet u zračnoj luci zbog nanosa snijega i leda na pistama. Prema upravi zračne luke, stotinjak je letova otkazano, a desetine kasne, ali uprava očekuje da se situacija normalizira tijekom dana.

U Rumunjskoj su također od četvrtka zabilježeni veliki problemi zbog snijega i olujnog nevremena. Tisuće ljudi su bez struje, a dio mjesta u višim područjima djelomično su prometno izolirana zbog neprohodnosti cesta.