IZ LJETA U ZIMSKI UGOĐAJ

Snijeg pada i na Sljemenu!

07.10.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Kao što smo proteklih dana najavljivali, ciklona Olivija danas je zahvatila Hrvatsku i donijela drastičnu promjenu vremena

U trenutku pisanja ovog članka, na istoku zemlje, u Županji, još uvijek je 27 °C, dok je istovremeno u Ogulinu 7, a u Zagrebu 8. U višim predjelima središnje Hrvatske i Gorskog kotora kiša je već prešla u snijeg, a do kraja dana isto se očekuje i u višim predjelima Like.

Trenutno se visina snježne granice procjenjuje na oko 700 metara nadmorske visine. Tako je snijeg zabijelio vrh Medvednice, a pada i na Ivanščici, na Žumberačkoj gori te u Gorskom kotaru.

Na autocesti Zagreb - Rijeka snijeg već stvara probleme u prometu. Prema trenutnim podacima, stvorio se sloj bljuzgavice od nekoliko centimetara.

Na čvoru Oštrovica kolnik autoceste pokriven je snijegom koji na okolnim površinama ima debljinu od nekoliko centimetara, rekao je za tportal predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

U Rijeci je izmjeren orkanski udar sjevernog vjetra uz kišu, tuču i pad temperature na samo 8 °C. U Krešimirovoj ulici na Potoku i na Mlaki srušila su se stabla što je izazvalo potpuni prometni kolaps. Na Hreljinu se prevrnuo šleper. U nesreći su ozlijeđene dvije osobe. Krčki most povremeno je bio zatvoren za sva vozila, a trenutno je zatvoren za prvu skupinu vozila, kao i Jadranska magistrala od Bakra do Senja. Sve vatrogasne službe su na terenu i pokušavaju poplavljene riječke ulice dovesti u normalu. U su prekidu trajektne linije Brestova - Porozina; Sumartin - Makarska, te katamarani Rijeka - Pag; Rijeka - Mali Lošinj i Split - Hvar- Vela luka - Ubli.

Navečer i u noći kiša i vjetar proširit će se na istok i jug zemlje, dok će na sjeverozapadu i na sjevernom Jadranu prestati.

Snimke jesenskog pejzaža u Hrvatskoj možete pogledati u fotogaleriji desno.

U subotu se očekuje smirivanje vremena u cijeloj zemlji, no vrijeme će ostati prohladno, a na Jadranu i vjetrovito.