OD SUNCA DO LEDA

Snijeg na Platku i Zavižanu, olujna bura 'presjekla' A1, meteorologinja upozorava: Ne idite na put ako ne morate

20.11.2020 u 09:23

Bionic
Reading

Od ugodnih 17 stupnjeva na Jadranu do snijega na Zavižanu i Platku - vremenske prilike u Hrvatskoj danas znatno variraju, sukladno prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak. Meteorolozi predviđaju umjereno i pretežno oblačno, povremenu kiša uglavnom u unutrašnjosti te na dijelu sjevernog Jadrana, a u višem gorju mogući su susnježica i snijeg, a upravo tome svjedoče i snimke meteoroloških webkamera iz Zagreba, Splita i sa Zavižana

Prema večeri očekuje se postupno kidanje naoblake sa zapada. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na udare ponegdje jak, ponajprije u gorju. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom od 4 do 9 stupnjeva Celzijusovih, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre najviša dnevna između 9 i 13, a na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva.

Duž cijele obale puše bura, a pod Velebitom je i olujna. Za područje Velebitkog kanala je DHMZ izdao i crveno upozorenje zbog jake i olujne bure. Za sav promet su zbog toga zatvoreni Paški most i autocesta A1 od Svetog Roka do Posedarja.

Hrvatski autoklub (HAK) javlja jutros da su zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Na Krčkom most zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom. Molimo korisnike za dodatan oprez. 

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da će tijekom dana vjetar još ojačati te upozorava da oni koji to baš ne moraju, ne kreću na put prema moru.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Kolnici su mokri te vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska i katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka .