ALARMANTNE ANKETE

Snažni val eurofobije preplavio Francusku

12.10.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Unatoč brojnim službenim najavama o izlasku iz krize eura, o (posve) laganom oporavku ili o stabilizaciji europske ekonomije, pa čak i paneuropskim potezima uvođenja reda u slabo regulirani bankarski sektor, eurofila je očito sve manje. Ako je vjerovati preliminarnim anketama pred europske izbore 2014.

Francuski tjednik Le Nouvel Observateur naručio je anketu o raspoloženju birača pred europske izbore iduće godine čiji su rezultati, najblaže rečeno, zabrinjavajući. Tako po prvi put u anketama pred izbore nacionalnog karaktera vodi krajnje desna stranka Nacionalne fronte sa 24 posto pred konzervativcima iz UMP-a (22 posto) i socijalistima na vlasti (19 posto). Iako se odmah naglašava da anketa o namjeri glasanja na europskim izborima nije nikakva prognoza, bilo bi naivno ignorirati novi razmještaj političkih snaga koji dotično istraživanje sugerira.

Nadalje, anketa daje uvid u izvjesnu dinamiku političkog raspoloženja, kako podsjeća francuski tjednik. Nacionalna fronta pod vodstvom Marine le Pen gaji već uobičajeni antiimigrantski, populistički i antieuropski diskurs i jedina je politička grupacija koja bilježi rast u kriznim vremenima. A s ovim rezultatom (koliko god bio uvjetan) smješta se u prvi red političkih snaga ili, popularnije rečeno, u čisti 'mainstream'.

Nova se situacija da donekle kontekstualizirati objašnjenjem da socijalisti na vlasti slabo i manjkavo provode reforme, a konzervativci pak proživljavaju kroničnu krizu vodstva te i dalje pate od sjene bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya koji stalno igra na kartu mogućeg povratka za sljedeće predsjedničke izbore, čime se otvara prostor za tzv. treću opciju. Što god se pod tim podrazumijevalo. Naime, prebjega s ljevice na stranu Nacionalne fronte ima u zanemarivom postotku, a pravo pitanje je hoće li novi uspon Marine le Pen probuditi tradicionalnu desnu struju koja je predugo i očito preopasna koračala terenom uobičajeno rezerviranom za Nacionalnu frontu, posebice na planu tvrde politike imigracije.

Druga, općenitija anketa objavljena krajem tjedna, također je veoma indikativna. Magazin Terra Femina je prilikom događaja 'Journées de Bruxelles' objavio istraživanje prema kojem čak 58 posto Francuza smatra da Europa ima negativan utjecaj na njihovu zemlju, 52 posto se zalaže za 'manje Europe', a tek 17 posto za 'više Europe'.

Recentna istraživanja u Francuskoj, koliko god bila preliminarna i koliko god ih vladajući zasad ignorirali, zapravo se skladno uklapaju u ono što je Le Monde nazvao 'osporavajućim glasom' pred europske izbore. Rast eurofobnih skupina u Njemačkoj (Alternativa za Njemačku - AfD) i Velikoj Britaniji (Nigel Farage- Stranka neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva) odvija se u sljedećoj kombinaciji triju glavnih tema: imigracija, briselska administracija i mjere štednje, a sve u pomanjkanju koherentne vizije aktualnih europskih čelnika.