OPASNOST OD TSUNAMIJA

Snažan potres pogodio Tajvan i Japan

20.04.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Snažan potres pogodio je u ponedjeljak Tajvan i male otoke južnog Japana, objavili su seizmolozi, a za Okinawu je nakratko bila objavljena i opasnost od tsunamija

Zasad nema podataka o stradalima ili šteti od potresa koji je zanjihao uredske zgrade u glavnome gradu Tajvana Taipeiju.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje da malim otocima u regiji Okinawe prijeti metar visok tsunami. Među tim je otocima i Miyakojima, popularno ronilačko turističko odredište. To je upozorenje ubrzo ukinuto, za za glavni otok na kojem je Okinawa i američke vojne baze, upozorenje nije ni izdano.

Po podacima japanskih seizmologa plitak potres magnitude 6,8 po Richteru pogodio je okolicu Okinawe u 2:43 po srednjoeuropskom vremenu.

Središnji meterološki ured na Tajvanu objavio je da je epicentar bio 75 kilometara od istočne tajvanske obale, na dubini od oko 17 km.

Američki geološki institut objavio je da je riječ o potresu od 6,6 po Richteru, 72 kilometra jugoistočno od Su-aoa na Tajvanu, na dubini od tridesetak kilometara, a Reuters javlja kako razne agencije često imaju donekle nepodudarne podatke.