ISTRAGA PREKINUTA

Snajperisti pucali na inspektore UN-a za kemijsko oružje

26.08.2013 u 16:55

Bionic
Reading

UN-ovi inspektori prekinuli su istragu o napadima kemijskim oružjem u Siriji poslije samo nekoliko sati jer su na njih pucali snajperisti, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda. Istraga je započela tek u ponedjeljak, nakon više dana neizvjesnosti i oštre retorike svjetskih dužnosnika

Izvjestitelji iz Damaska su javili da su inspektori krenuli u konvoju od sedam vozila, u pratnji sirijskog osiguranja. 'Na prvo vozilo istražnog tima UN-a je više puta namjerno pucano od strane neidentificiranih snajperista', istakao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Martin Nesirky i dodao da tom prilikom niko nije ozlijeđen, ali je vozilo oštećeno, prenijela je agencija AFP.

Sirijska državna televizija je objavila da su na stručnjake UN-a 'pucali teroristi'. Nezavisni stručnjaci su povodom odlaganja početka istrage ranije upozoravali da vrijeme za utvrđivanje prave istine istječe.

Sirijska opozicija tvrdi da je režim predsjednika Bašara al Asada u napadu 21. kolovoza kemijskim oružjem usmrtio više od 1.700 ljudi, što službeni Damask danima oštro demantira. Iz SAD-a i EU-a posljednjih dana stižu sve oštrije izjave i navodi da se sprema vojna intervencija.