POSEBNO UGROŽENA DJECA

Smrtnost od raka u Sisku deset puta veća od prosjeka

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šokantni podaci dostavljeni saborskom Odboru za zaštitu okoliša ukazuju na to da Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija imaju višestruko veću stopu smrtnosti od leukemija u odnosu na ostatak Hrvatske, dok su višestruko veće i grube stope smrtnosti mladih do 20 godina starosti od zloćudnih bolesti

Dokument na 28 stranica sastavljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u siječnju ove godine na temelju njihovih podataka i podataka Državnog registra za rak, a Odboru je dostavljen za prošlotjednu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na području Grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak, piše Večernji.hr.

Nestandardizirani podaci iz tog dokumenta koji posjedujemo pokazuju da je prosjek umrlih od leukemija u Hrvatskoj 2008. godine bio 7,92 na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji 15,14, a u Gradu Sisku čak 19,19!

Najgori podaci su oni koji ukazuju na grubu stopu smrtnosti od malignih bolesti mladih Siščana. Za najmlađu dobnu skupinu od nula do šest godina još nema podataka za 2008. godinu, no prosjek je za razdoblje od 2003. do 2007. godine sljedeći: RH - 3,68, SMŽ - 5,89 a Grad Sisak - 11,36 umrlih na 100.000 stanovnika. Za mlade od sedam do 19 godina starosti pokazatelji za 2008. godinu postoje i oni su još gori. Te godine je stopa smrtnosti od malignih bolesti u Gradu Sisku bila 13,35 na 100.000 stanovnika, u Sisačko-moslavačkoj županiji - 7,08 , a u Hrvatskoj 1,05 na 100.000 stanovnika. Dakle, više od deset puta je veća stopa smrtnosti ove dobne populacije od malignih bolesti u Sisku nego u ostatku Hrvatske.

Iako je iz tablica u dokumentu očito da je u Sisku smrtnost mladih ljudi od nekih malignih bolesti i deset puta veća od hrvatskog prosjeka, Zavod za javno zdravstvo ne dovodi to u vezu sa zagađenjem jer je riječ o 'manjim područjima i uzorcima, te je potrebno provesti posebna epidemiološka istraživanja na terenu koja bi mogla dati preciznije informacije'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!