SLUČAJ FACEBOOK

Smije li satira nositi nacističko odijelo

02.12.2008 u 14:42

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici u zemljama s mnogo dužom demokratskom tradicijom nego je to slučaj u Hrvatskoj izloženi su brutalnijim javnim ismijavanjima. Iako im uglavnom nije pravo, oni za razliku od Sanadera ne tumače napad na sebe kao udar na demokratski poredak

Premijer Ivo Sanader je kao vrlo opasnu ocijenio izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je prikazivanje fotomontaže premijera u nacističkoj uniformi na internetskoj grupi Facebook u autorstvu predsjednika Foruma mladih dubrovačkog SDP-a nazvao satirom.

Istaknuo je da se s demokracijom ne može igrati tako da se veliča totalitarizam te da 'nema satire ni igranja s kukastim križem, nacističkim ili ustaškim obilježjima'. 'To je protiv demokracije u Hrvatskoj', rekao je Sanader.

Da satira vezana uz Hitlera i nacizam s opstankom demokracije nema ništa, pokazao je Charlie Chaplin još 1940. godine filmom 'Veliki diktator', ismijavši Hitlera u vrijeme kada je ovaj tek počeo paliti Europu. Legendarni 'Leteći cirkus Montyja Phytona' ismijavao je najveće društvene svetinje. Smisao satire je ismijati i uvrijediti političke protivnike ili vlast. To premijer kao bivši kazališni djelatnik sigurno zna, ili pak smatra da je on društvena svetinja koju se ne smije dirati.


Visoki dužnosnici u zemljama s mnogo dužom demokratskom tradicijom nego je to slučaj u Hrvatskoj izloženi su brutalnijim javnim ismijavanjima. Iako im uglavnom nije pravo kao ni njihovom hrvatskom kolegi, oni za razliku od Sanadera ne tumače napad na sebe kao udar na demokratski poredak. Upravo je satira jedna od privilegija demokratskih društava i njena pojava nije baš raširena u zemljama neslobodnih režima Bliskog istoka ili recimo u Kini, a strogo se kažnjava i u Rusiji gdje svemoćni Vladmir Putin sve pore društvenog života drži pod kontrolom.

OBAMA TERORIST

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama našao se na udaru brojnih njemu nesklonih medija zbog toga što je izgledom i porijeklom drukčiji od dosadašnjih bijelih anglosaksonskih protestantskih vođa te zemlje. Ipak najniži udarac u kampanji zadao mu je liberalni New Yorker koji ga je na karikaturi prikazao kao terorista. Iako je Obamina kampanja karikaturu okvalificirala kao neukusnu, nitko New Yorkeru nije osporio pravo da je objavi niti izjavio da se radi o napadu na demokraciju u SAD-u.

Sjetit ćemo se i danskih karikatura proroka Muhameda koje su izazvale opće nezadovoljstvo i prosvjede diljem islamskog svijeta. Zemlje slobodnog svijeta, kako si vele tepati zapadne demokracije, stale su uz danske karikaturiste reprintajući njihove karikature i tvrdeći da brane njihovo pravo na slobodu izražavanja i mišljenja.

SARKOZY I VUDU-LUTKICE

Francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja neprestano vrijeđaju da je nizak, pijan, pohlepan, a čak su izradili i vudu-lutkice s njegovim likom. To ga je ipak silno rasrdilo pa je proizvođača tužio, a sud ga nije podržao te je odobrio prodaju lutaka. Svoju odluku sud je obrazložio slobodom izražavanja, ocjenjujući da lutka i upute za njezinu uporabu spadaju u domenu humora i satire.

Da satire s nacističkim obilježjima ima, potvrdili su britanski euroskeptici koji su namjeru uvođenja eura u toj zemlji predstavili kao dio nacističke urote s Hitlerom u glavnoj ulozi. Poljski mediji putem agresivne satire, karikatura ili fotomontaža koje aludiraju na nacizam napadaju njemačke političare. Tako je Angela Merkel na jednoj karikaturi dobila Hitlerove brkove. Tjednik Wprost svojedobno je voditeljicu Saveza protjeranih Nijemaca, Eriku Steinbach, koja se zalaže za prava oko 12 milijuna Nijemaca protjeranih iz istočne Europe nakon Drugog svjetskog rata, na naslovnici portretirao kako jaše na leđima tadašnjeg kancelara Gerharda Schrödera, i to u nacističkoj uniformi.

TKO SE IGRA SA KUKASTIM KRIŽEM

 

Također se po internetskim grupama vodi živa rasprava je li Angela Merkel Hitlerova kći. Slike Silvija Berlusconija kao fürera bez problema se najobičnijim guglanjem pronalaze na internetu, kao i Sarkozyja i ostalih visokih dužnosnika zemlja zapadnih demokracija. O ismijavanjima aktualnog predsjednika SAD-a Georgea W. Busha u svim oblicima i formama izlišno je i govoriti. Zaustaviti se može jedino ako se sruši internet.

Ako naš premijer zaista misli da nema 'igranja s kukastim križem, nacističkim ili ustaškim obilježjima', onda je mogao krenuti od nogometnih terena gdje su takvi običaji najrašireniji i najuočljiviji. Istoga dana kad je hrvatska policija pokrenula opsežnu akciju za duhovima s interneta u Zadru je osnovana udruga čiji članovi otvoreno progovaraju da će isticati ustaško znakovlje jer im to stoji u programu koji su uredno registrirali u nadležnom državnom uredu za upravu.

Naravno da je prikazivanje premijera kao nacista neukusno, ali očito je da će premijer kao i cijela Hrvatska još morati naučiti mnogo lekcija iz povijesti, demokracije i ljudskih prava.