izmjena zakona

Smanjuje se limit: Banke više za pranje novca neće prijavljivati svaku uplatu veću od 200 tisuća kuna nego puno manje. Evo koliko

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 20.09.2022 08:58
  • Objavljeno 20.09.2022 u 07:17
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Ured za sprječavanje pranja novca ubuduće bi trebao dobivati više obavijesti banaka o uplatama na račune jer će se limit s 200 tisuća kuna spustiti na 10 tisuća eura, najavljuje Vlada prijedlogom izmjena zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma

Time će se taj prag zapravo uskladiti s pragom ograničenja u plaćanju gotovinom prilikom obavljanja registrirane djelatnosti, piše Novi list.

Iako je trenutak zanimljiv, jer je prijedlog zakonskih izmjena na portalu eSavjetovanja obnovljen nakon otkrića plinske prijevare u INA-i, kada je na račun umirovljenika Dane Škugora sjelo pola milijarde kuna, Ministarstvo financija priprema izmjene već dulje vrijeme i nije se zbog te pljačke odlučilo za 60 posto smanjiti iznos transakcija o kojima banke moraju izvještavati Ured.

Osnovni poticaj za još veći obuhvat transakcija o kojima Ured dobiva informacije stigao je od Odbora stručnjaka Vijeća Europe MONEYVAL, koji je upozorio kako se u Hrvatskoj gotovina intenzivno koristi u počinjenju kaznenih djela, poput porezne utaje, koruptivnih kaznenih djela i zlouporabe opojnih droga. Naglasili su i to da baš ta kaznena djela predstavljaju najveću prijetnju za pranje novca.

Zakon je u javnoj raspravi samo dva tjedna, odnosno do 24. rujna, a predlaže se njegovo donošenje po hitnom postupku kako bi na snagu stupio početkom sljedeće godine.

Država pojačava i nadzor nad virtualnom imovinom, koja ne uključuje samo kriptovalute kao najpoznatiji oblik, nego primjerice i virtualna umjetnička djela. Tako se među ostalima uvodi obveza upisa pružatelja usluga virtualne imovine u registar pružatelja usluga virtualne imovine.

  • +19
  • +16

Privođenje osumnjičenih u aferi s plinom

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!