MILANOVIĆ: ČAČIĆ I LINIĆ NISU KAMIKAZE

'Smanjit ćemo PDV turizmu i ukinuti zabranu prosvjeda na Markovom trgu'

23.12.2011 u 20:37

Bionic
Reading

PDV će turizmu biti smanjen, proračun će biti štedljiv, a zabrana prosvjedovanja na Markovom trgu bit će ukinuta, najavio je novi premijer Zoran Milanović, gostujući u dnevnicima Nove TV i HTV-a par sati nakon što je u Banskim dvorima obavio i službenu, doduše, vrlo brzinsku, dvominutnu, primopredaju vlasti s Jadrankom Kosor

'Logično je da se u nekom segmentu stopa smanjuje, a da se u nekim drugim segmentima povećava', kazao je Milanović koji je referendumsko pitanje o ulasku Hrvatske u Europsku uniju nazvao 'milenijskim pitanjem': 'Pozivam sve da podrže taj projekt koji je važan za boljitak Hrvatske. Beneficije ulaska u EU su velike.'

Upitan za buduću suradnju s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, novi je premijer kazao da je to moguće ako ima dobre volje: 'Pokazali smo da suradnja može funkcionirati ako ima dobre volje. Važno je da se nitko ne osjeća odbačeno, gurnuto sa strane', istaknuo je Milanović gostujući u Dnevniku Nove TV.

Nešto kasnije, gostujući pak u Dnevniku Plus HTV-a Milanović je najavio neke od važnih budućih poteza nove Vlade, poput ulaganja u energetiku i infrastrukturu, smanjenje nezaposlenosti i razvoj turizma, naglasivši da neće doći do povećanja ukupnog poreznog opterećenja, a najave o povećanju PDV-a na 25 posto nije želio komentirati.

'Realno smanjenje PDV turizmu na 10 posto'

'To imaju mnoge države, to je Francuska zadnje uvela i to u vrijeme krize. Mislim da mi tu malo kasnimo, obzirom na strukturu hrvatskog gospodarstva i značajan dio turizma u toj strukturi. Po tome, realno je da smanjimo stopu PDV-a na 10 posto', zaključio je Milanović i dodao: 'Isključujemo ukupno povećanje poreznog zaduženja, i kod građana i poduzeća. Ukupno, neće biti povećanje poreza. Mislimo da to možemo pametnije i učinkovitije rasporediti'.

Ustvrdio je da ga ne plaše očekivanja: 'Više me plaši očaj, bezvoljnost hrvatskih građana. Tu smo da ispunjavamo očekivanja, moguće su pogreške, ali vidjet ćemo što nam donosi budućnost.' A u budućnosti prvi potez nove vlade bit će donošenje proračuna, i to najvjerojatnije u veljači, pri čemu je, doduše, opet ne govoreći o 'bolnim rezovima', kazao da će se 'boriti da najranjiviji ostanu tamo gdje jesu, da im ne bude lošije'.

Osvrnuo se i na nedavne izjave guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da bi Vlada trebala rezati proračun za devet milijardi kuna, a za to je kazao je to možda previše jer 'time bismo možda prerezali i neku zdravu granu'.

'Svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje'

Neminovno pitanje vezano na rezanja je postoji li možda strah od građanskih nemira, a u tom je kontekstu Milanović podsjetio na svoje ranije najave oko ukidanja zabrane prosvjedovanja na građanima zabranjenom Markovom trgu jer, kako je kazao: 'Svi imaju pravo izraziti svoje mišljenje. Ne bojim se nemira. Nije me strah prosvjeda. Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Trgu Svetog Marka. Ako netko ima potrebu da prosvjeduje, neka dođe, zvao sam i dolazili su neki prosvjedovati ispred stranke, ispred SDP-a. Neka izraze svoje nezadovoljstvo.'

Što se tiče jednoga od gorućih problema, Željezare Sisak, Milanović je najavio razgovore s vlasnicima Željezare, kazavši da ima informacije da se na tome već radi, kazavši da je za Sisak jako loše što je industrija krahirala. No nije propala industrija nego je međunarodni vlasnik zaustavio proizvodnju jer mu je isplata otpremnina manji gubitak nego proizvodnja. Radnicima sisačke željezare dao je nadu. Rekao je da se s vlasnicima pregovara i da već traže rješenje za nastavak proizvodnje.

'Čačić i Linić nisu kamikaze'

Podsjetio je da je, nakon prvog i osnovnog, ulaska u Europsku uniju, sljedeće na redu ulaganje u energetiku i infrastrukturu, privlačenje stranog kapitala, smanjenje nezaposlenosti i daljnji razvoj turizma. Za četiri godine Hrvatsku vidi kao stabilnu zemlju, ozbiljne vlasti, s investitorima koji imaju povjerenja, jačim turizmom, boljom infrastrukturom te da neće biti 300.000 nezaposlenih. Javna uprava treba biti efikasnija, a kriteriji stroži, ponovio je Milanović.

Kazao je i da će povodom vjerskih blagdana koji slijede, kršćanskih i pravoslavnih, otići na prateće mise jer to drži svojom dužnošću, a upitan oko primjedbi da će možda on držeći se svojeg državničkog posla držati državničke govore i njima nuditi utjehu, dok će zapravo gadne stvari u smislu teških odluka Vlade građanima govoriti Slavko Linić Radimir Čačić, Milanović je poručio: 'Oni nisu kamikaze, koji će se ubiti za mene. Oni su odgovorni ljudi i političari. Nemojte se zavaravati, svi smo mi na istom putu.'