PLAN KUKURIKU KOALICIJE

'Smanjit ćemo PDV, subvencionirati zapošljavanje...'

08.09.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Savez za promjene ili Kukuriku koalicija još nije predstavila svoj predizborni program, ali neki njegovi dijelovi iscurili su u javnost. Ako u prosincu osvoje vlast, četiri oporbene stranke uvest će olakšice poslodavcima koji zaposle nove radnike te će vratiti PDV na 22 posto

Neki od planova gospodarskog programa SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-u odnose se na subvencije mirovinskog i zdravstvenog doprinosa, piše Jutarnji list. Ako osvoji vlast, trenutna oporba planira iz državnog proračuna pokriti prvu godinu doprinosa za svakog novozaposlenog radnika. Drugu godinu država bi pokrila polovicu doprinosa, a treću bi poslodavac doprinose preuzeo na sebe.

U slučaju da zaposle radnika koji bi inače teško došao do posla – mladi i visokoobrazovani ili stariji od 50 godina – država bi poslodavcima pomagala u plaćanju doprinosa tri do pet godina.

Najavljuju i smanjenje zdravstvenog doprinosa, jer za svaki poen manjeg zdravstvenog doprinosa trebat će namiriti državnom proračunu 1,3 milijarde kuna. Do 2015. godine zdravstveni doprinos trebao bi biti manji za 7 posto, a dio tog novca prebacio bi se u mirovinski sustav.

Oporba također razmišlja o vraćanju stope PDV-a sa 23 na 22 posto. Ipak, kako ne zna pravo stanje državnih financija, tako nešto moglo bi se učiniti tek u drugoj polovici mandata. Ukinut će i nultu stopu PDV-a, što je ionako već odavno u planu zbog usklađivanja s Europskom unijom.

Što se tiče vanjske politike, Savez za promjene osnovao bi radnu skupinu za suradnju sa svakom zemljom u regiji, a posebno s BiH. Ministrica vanjskih poslova vjerojatno bi bila Vesna Pusić, a prema pisanju Jutarnjeg, ona bi otvorila zemlju za emigrante jer su neki dijelovi Hrvatske – nenaseljeni. Uz pomoć useljenika ostvarili bismo 'velike projekte'.

Mirovine bi rasle s troškovima života, dok bi penalizacija prijevremenog umirovljenja ostala, ali bi se smanjila na devet posto za pet godina ranije umirovljenje od propisanih 65 godina.

Dječje doplatke i rodiljne naknade oporba ne bi dirala, a ostavlja mogućnost rasta socijalne pomoći. Jedinice lokalne samouprave profitirale bi 100-postotnim (umjesto dosadašnjih 79 posto) porezom na dohodak, a od poreza na dobit ugrabile bi 90 posto – što je dio politike decentralizacije. Kukuriku koalicija smatra da broj općina u Hrvatskoj ipak nije potrebno smanjivati, ali će predložiti da se Hrvatska podijeli u pet statističkih regija.

Otvorili bi i posebne bolnice za ratne veterane, uveli medalju Heroj Domovinskog rata te bi, tvrde, uredili registar branitelja. Primanja umirovljenih branitelja ne bi se smanjivala.