blago poboljšanje

Smanjena prijetnja odlamanja ledenjaka na talijansko zimovalište

08.08.2020 u 15:58

Bionic
Reading

Prijetnja odlamanja velikog dijela ledenjaka u blizini skijaškog resorta s talijanske strane Mont Blanca djelomično se umanjila, rekao je u subotu lokalni gradonačelnik

Klimatske promjene sve više uzrokuju otapanje svjetskih ledenjaka. Tako je nastala i opasnost za gradić Courmayeur, poznato zimovalište u talijanskoj dolini Aosta, u blizini francuske granice.

U srijedu je u tom mjestu podignuta uzbuna zbog rizika da će ledeni blok, čija je veličina procijenjena na 500 tisuća kubika, pasti na kuće s ledenjaka Planpincieux. Jedan dužnosnik je veličinu tog bloka usporedio s milanskom katedralom.

Evakuirana je „crvena zona“ pod ledenjakom, a s tog područja je otišlo 20 stanovnika i 55 posjetitelja.  

Gradonačelnik Courmayeura Stefano Miserocchi u subotu je rekao da se stanje popravlja. 

„U fazi smo blagog poboljšanja, situacija je malo bolja“, kazao je za agenciju France Presse. 

„No još se nismo vratili na ranije stanje“, dodao je i istaknuo da izvanredne mjere poput evakuacije i zatvaranja ceste prema Val Ferretu ostaju na snazi. 

Dio lokalnih stanovnika nezadovoljan je mjerama, tvrdeći da one dodatno pogađaju turističku sezonu već ugroženu pandemijom koronavirusa. 

No gradonačelnik Miserocchi ističe kako je ključno ukloniti ljude s mjesta mogućeg pada leda uoči rasta temperatura u narednim danima. 

U Alpama postoji više od 4 tisuće ledenjaka koji su izvor pitke vode za milijune stanovnika, no posljednjih godina im snažno prijete klimatske promjene.