OTVOREN PUT ZA NOVOG PREDSJEDNIKA

Službeno: Plenković jedini predao dovoljno potpisa, njih 36.989

07.07.2016 u 12:24

Bionic
Reading

Andrej Plenković, sada je i izvjesno, bit će novi predsjednik HDZ-a. Naime, on je, doznajemo u HDZ-u, jedini do ponoći predao minimalno 5.000 potpisa potrebnih za kandidaturu za predsjednika stranke. Točnije, predao ih je 36.989

HDZ-ovo Središnje izborno povjerenstvo prema stranačkom Propisniku o postupku kandidiranja i izboru predsjednika HDZ-a ima rok od 48 sati za utvrđivanje liste kandidata i njenu objavu na web stranici, no već je oko podneva utvrdilo da će Plenković biti jedini kandidat jer do ponoći nitko drugi nije predao 5.000 potpisa, koliko je bilo potrebno za kandidaturu.

'Središnje izborno povjerenstvo za izbor predsjednika HDZ-a na sjednici održanoj 7. srpnja 2016. donijelo je Odluku o utvrđivanju pravovaljanosti kandidature za izbor predsjednika HDZ-a. Odlukom se utvrđuje da je Andrej Plenković podnio kandidaturu za predsjednika HDZ-a u propisanom roku, da je kandidatura podržana s 36 989 potpisa podrške članova HDZ-a te da je kandidatura kandidata Andreja Plenkovića pravovaljana', priopćili su iz HDZ-a.

Potpise nije imao predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Međimurske županije Aleksandar Makovec, koji je prije neki dan najavio da će se kandidirati u znak prosvjeda.

'Moj čin je svojevrstan protest protiv načina izbora predsjednika', izjavio je Makovec prije dva dana. Rekao je kako ga ne smeta samo to što je jedan kandidat za predsjednika stranke, već i to što su mediji i javnost tog kandidata proglasili predsjednikom prije nego se uopće kandidirao.

'Smatram da je takav način izbora čelnika stranke izvan svake političke mjere i zato sam se odlučio kandidirati', rekao je.

No Plenković je unatoč prosvjedu Makovca na kraju ostao jedini kandidat.

Podsjetimo, nakon ostavke Tomislava Karamarka u javnosti se spekuliralo s nekoliko imena koja bi ga mogla naslijediti na čelnoj funkciji. Prvi je svoju kandidaturu javno iznio sam Plenković, i to dan prije nego što je Karamarko dao ostavku.

U javnosti su se spominjale i kandidature Olega Butkovića, Tomislava Tolušića, Ivane Maletić, Darka Milinovića, Mire Kovača, Milijana Brkića, ali i Zlatka Hasanbegovića, no oni su svi otklonili mogućnost kandidature.

Na kraju je jedini ostao Plenković te će već sutra javnosti predstaviti svoj program, nakon čega će ga na turneji po županijama predstavljati i članstvu, sve do 17. srpnja, kada će biti održani unutarstranački izbori.