GUŽVA U SREDIŠNJICI

Kovač neće na čelo HDZ-a, Hasanbegović zagonetan

04.07.2016 u 15:12

  • +16

Sjednica predsjednistva HDZ-a

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bionic
Reading

Vrlo je radno u HDZ-ovoj središnjici na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Naime, nakon redovne koordinacije HDZ-ovih ministara u smijenjenoj Vladi, održana je sjednica Predsjedništva stranke, a HDZ-ov Miro Kovač otkrio je da se ni on neće kandidirati za šefa HDZ-a, dok je Zlatko Hasanbegović poručio: 'Pričekajte još malo'. Početne razgovore oko nastavka rada koalicije i izlaska na izbore s HDZ-om odradio je pregovarački tim HSP-a AS, a danas se očekuje i redovni sastanak izbornog stožera HDZ-a

14:22 Nakon sat vremena razgovora iz središnjice HDZ-a izašli su Ivan Tepeš i Pero Ćorić iz HSP AS-a. 'Izrazili smo zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, bili smo dio zajedničke pobjedničke koalicije i izrazili smo spremnost i sa strane HDZ-a i HSP AS-a za nastavak suradnje', kazao je Tepeš novinarima.

'Svi detalji će biti usuglašeni i daljnjim razgovorima s obzirom i na unutarstranačke procese u HDZ-u, to respektiramo i poštujemo', poručio je Tepeš te dodao kako će i HSP AS za nekoliko dana imati sjednicu Predsjedništva i Glavnog stana na kojima će odrediti strategiju za izbore.

Iako se spekuliralo da HDZ više ne želi vidjeti HSP AS u koaliciji, Tepeš je ponovio da su na sastanku izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i spremnost na nastavak suradnje, a kazao je i da treba sačekati srijedu da se vidi hoće li biti jedan ili više kandidata te će se sukladno tome nastaviti razgovore.

Maletić: Čekamo do srijede hoće li biti još kandidata; Hasanbegović: Pričekajte još malo

14:06 Zlatko Hasanbegović
nakon sjednice Predsjedništva nije želio davati nikakve izjave novinarima, samo je kratko poručio: Pričekajte još malo'.

13:20
Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a, a potpredsjednica stranke Ivana Maletić novinarima je kazala o čemu je bilo riječi: 'Razmijenili smo ideje o tome kako kvalitetno nastupiti i kako se što bolje  pripremiti za pralamentarne izbore. Do srijede još čekamo hoće li se iskristalizirati još koji kandidat za mjesto predsjednika stranke. Ako netko ima želju i ambiciju za kandidaturu i obnašanje te funkcije, nije loše sučeliti ideje'.

Što se tiče gospodarskog programa HDZ-a, radi se na njegovu ažuriranju jer je, kako je kazala Maletić, ipak star godinu dana, a IFO institut je napravio znanstveno-istraživačku studiju s preporukama koje će biti ugrađene u plan: 'IFO program je znanstveno-istraživačka studija s preporukama za RH, a mi radimo svoj izborni program, koji se temelji na našem gospodarskom programu. Preporuke i studija su jedna šira platforma s koje smo krenuli, jednako kao što smo proučavali i dubinsku analizu koju je radila Europska komisija te analize Svjetske banke, MMF-a, isto tako i naših instituta i na temelju toga smo onda radili svoj gospodarski program, koji je sada već star godinu dana, treba ga ažurirati novim mjerama i detaljima koji su važni za gospodarski rast Hrvatske'.

'Razgovaramo sa svim potencijalnim partnerima. Bitan je i svjetonazor, ali i gospodarski program. Vidjet ćemo. Ne mogu govoriti dok razgovori traju", kazala je Maletić i potvrdila da razgovaraju i s HSS-om, kao i da se na Predsjedništvu razgovaralo i o promjeni stranačkog Statuta. Ona je ustvrdila kako promjena neće smanjiti utjecaj predsjednika i poručila: 'Želimo demokratizirati procese da načelo jedan član - jedan glas bude primjenjeno što šire. Osnaživanje stranačkih tijela znači jačanje demokratskih procesa odozdo prema gore, ali predsjednik uvijek ima svoju ulogu. Inzistiramo na zajedništvu, ali predsjednik je ipak nešto jednakiji među jednakima'.

Tepeš i Ćorić: Spremni za lokomotivu koja će spriječiti povratak neokomunista na čelu s Milanovićem


13:05
U HDZ su na razgovoreu vezi predizbornog nastupa u okrilju Domoljubne koalicije stiglipredstavnici pregovaračkog tima HSP-a AS Ivan Tepeš i Pero Ćorić, koji je kazao kako se 'nada da će postići dogovor i stvoriti lokomotivu koja će spriječiti povratak neokomunista Zorana Milanovića na vlast'.

12:27 Novinari čekaju da završi sjednica Predsjedništva HDZ-a i da Zlatko Hasanbegović možda konačno otkrije hoće li se on kandidirati za šefa HDZ-a.


Pregovarački tim HSP-a AS predvođen Ivanom Tepešem i Perom Ćorićem tportal.hr / Maja Šurina

I Kovač odustao od kandidature, a Hasanbegović?


11:39
'Neću se kandidirati za predsjednika HDZ-a', kazao je Kovač. ''S obzirom na ozračje u stranci i u široj javnosti, moja bi kandidatura dovela do polarizacije unutar HDZ-a: ja to ne želim, na to nemam pravo. Interesi stranke su ispred mojih osobnih ambicija. Ja se neću kandidirati za predsjednika. Želim da iskoristimo to vrijeme za promidžbu unutar stranke, za pripreme za parlamentarne izbore. HDZ mora pobijediti. Sve one prijatelje koji su me ohrabrivali da se kandidiram molim da svoj entuzijazam usmjere na izbornu promidžbu za izbore za Hrvatski sabor kako bi HDZ pobijedio na tim izborima. To je najvažnija stvar i tome ću se i osobno posvetiti', kazao je Kovač novinarima pred središnjicom HDZ-a.

Upitan podržava li Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a, Kovač je kazao: 'Molim sve svoje prijatelje, sve one koji su me podržavali, koji su me ohrabrivali da se kandidiram, da se usmjerimo na parlamentarne izbore. Sada moramo pobijediti, ako bude samo jedan kandidat, znači da ćemo tog jednog kandidata podržati, to je najvažnija stvar. Što se tiče nekakvih napisa o nagovaranjima, moram reći da sam od osnovne škole samostalna osoba, imam puno prijatelja, puno poznanika, koji imaju različita mišljenja, međutim ja samostalno donosim odluke o sebi i svom životu. Tako sam to činio i oko angažmana u HDZ-u i oko odlaska kad sam bio mladi čovjek na doktorat u Francusku, na Sorbonnu.'

'Što više kandidata, to bolje' - Pa zašto onda samo jedan?

11:21 Miro Kovač ipak će se, javljaju mediji, javnosti obratiti prije podnevai nakon nekoliko dana nagađanja otkriti svoju odluku.

11:11
'Ja sam sinoć rekao da neću ulaziti u utakmicu. Vidjet ćemo tko će se još iznjedriti kao kandidati. Do kraja sačekamo da ne lamentiramo imenima. Uvjeren sam da će onaj tko pobijedi na unutarstanačkim izborima, odvesti HDZ prema novoj pobjedi', poručio je zamjenik predsjednika HDZ-aMilijan BrkićNa pitanje jesu li Hasanbegović i Kovač, Brkić je rekao: 'Pustimo to vremenu, pokazat će. Miro Kovač ima i izjavu danas'. Dodao je da je dao potpise svima koji su tražili, no nije želio otkriti tko je tražio.

10:48
Na sjednicu Predsjedništvastigli su potpredsjednik stranke i šef Mladeži HDZ-a Josip Bilaver, članovi Predsjedništva Zlatko Ževrnja Josip Križanić Andrija Mikulić, koji smatra da su svi oni koji su se htjeli kandidirati za predsjednika HDZ-a, već trebali izreći svoju namjeru, a jedan od utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač na pitanje ne bi li bilo bolje da bude više kandidata poručio je: 'Što više, to bolje'.

Hasanbegović: Okrenimo se budućnosti, nemojmo se baviti prošlošću

10:45
Završila je redovna koordinacija HDZ-ovih ministara u smijenjenoj Vladi.

10:15 
Zasad kao jedini kandidatslovi Andrej Plenković, a sakuplja li itko potpise osim njega, ne zna, kazao je jedan od potpredsjednika HDZ-a i ministar prometa u smijenjenoj Vladi Oleg Butković. HDZ će, podsjetimo, 17. srpnja po načelu jedan član jedan glas birati novog predsjednika HDZ-a. Rok za prijavu kandidatura je 6. srpnja, a potrebno je prikupiti 5.000 potpisa.

9:30 U tijeku je redovna koordinacija ministara iz redova HDZ-a.

9:05 Dolazeći na redovnu koordinaciju HDZ-ovih ministara Miro Kovač, zadužen za vanjske i europske poslove, kojega se još uvijek spominje kao jednoga od mogućih kandidata za novoga šefa HDZ-a nakon što je Tomislav Karamarko podnio ostavku, novinarima je najavio da će u podne objaviti odluku o kandidaturi. Za razliku od stranačkog i kolege u smijenjenoj Vladi Zlatka Hasanbegovića, koji i dalje ne želi reći hoće li ili neće u stranačku utrku, već je samo poručio: 'Okrenimo se budućnosti, nemojmo se baviti prošlošću.'

9:00 Hoće li Kovač ili Hasanbegović biti Plenkovićevi protukandidati u utrci za šefa HDZ-a, potpredsjednica stranke Ivana Maletić, koja je od te trke odustala, nije željela komentirati, no osvrnula se gospodarski program HDZ-a koji je rađen u suradnji s institutom IFO koji je vraćen u zanimanje javnosti ovih dana: 'Nema vraćanja na stol, to je studija s preporukama. Mi smo već odlučili koje bi bile dobre', kazala je i dodala da će odbori HDZ-a formirati taj gospodarski program u skladu s preporukama, a on će biti ažuriran i prezentiran javnosti.

Redovno se sastaje i priprema i Izborni stožer, kojemu je na čelu Damir Jelić te razrađuje predizbornu strategiju, a na Predsjedništvu će se raspravljati o više tema: 'Bit će govora o aktualnom stanju i pripremama pred nama. Jako je malo vremena, moramo se dogovarati', kazala je Maletić. Sastanak izbornog stožera HDZ-a, odnosno predstavnika svih županijskih organizacija, trebao bi se danas održati u 16 sati.