DOMAGOJ MILOŠEVIĆ

'Slušamo galamu prvog potpredsjednika uz zaglušujuću tišinu premijera'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 29.03.2012 14:23
  • Objavljeno 29.03.2012 u 13:30
Domagoj Ivan Milošević

Domagoj Ivan Milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević ponovio je da će, kad postane šef opozicije, formirati ‘vladu u sjeni’ kojom će stranka čiji će čelnik moguće postati svakodnevno pratiti rad vlade Zorana Milanovića, argumentirano kritizirati, ali i nuditi rješenja. ‘Pravi je to način da, kad HDZ ponovno bude prvi i na kormilu zemlje, postane snaga koja će u Europskoj uniji najbolje čuvati nacionalne, političke, gospodarske i sveopće interese Hrvatske’, poručio je Milošević

Najveći dio obraćanja novinarima Domagoj Ivan Milošević posvetio je kritikama na rad Milanovićeve vlade u prvih 100 dana njezinog mandata, navodeći da su rezultati Plana 25, kako ga je nazvao aludirajući na stopu PDV-a od 25 posto, rekordna nezaposlenost i rekordno porezno opterećenje, uz napomenu da ‘ne vidi jasne ciljeve ni način kako će Hrvatska izaći iz krize’.

‘Nakon 100 dana zaslužili smo napokon čuti od prvog čovjeka Vlade, Zorana Milanovića, koji su stvarni planovi i strategija za četiri godine. Kad već to nismo čuli prije izbora, nakon 100 dana dužan je reći ciljeve i strategiju, odnosno što Vlada misli raditi’, rekao je Milošević.

Naveo je i da se 100 dana od dolaska Milanovićevog kabineta u Banske dvore ‘treba konstatirati da je lijeva Vlada dobila mandat za zaokret, no od zaokreta nema ni z’.

‘Posljednjih tjedana imamo priliku slušati galamu prvog potpredsjednika Vlade uz zaglušujuću tišinu predsjednika Vlade. To nas ne vodi od ruba provalije, nego nas tamo gura. U tom smislu pozivam sve političke aktere u zemlji - Vladu, Sabor i sve oporbene stranke da povedemo ozbiljnu raspravu o Ustavnom zakonu kako bismo ograničili državni dug’, apelirao je Milošević.

Upozorio je da ‘Hrvatskoj i za bolje obrazovanje, zdravstvo ili mirovine treba mnogo novaca koje može doći isključivo iz gospodarstva’, pa je u tom smislu najavio i prijedlog zakona o investicijama od državnog interesa koji će, kao saborski zastupnik, uskoro poslati u Hrvatski sabor.

‘Nemam iluzije da će se prihvatiti jedan zakon iz oporbe, ali bi to omogućilo brzo i efikasno provođenje investicija od državnog interesa. I u HDZ-ovom predizbornom programu i Planu 21 postoje nagovještaji takvog rješenja’, rekao je Milošević. Priznao je i da je takav prijedlog imao i prije devet-deset mjeseci, no tada ‘nije bilo razumijevanja’, ne rekavši - čijeg.

'Nisam razgovarao s Pašalićem'

Novinare je zanimala i potvrda informacije da se Domagoj Ivan Milošević krajem siječnja u jednom zagrebačkom hotelu sastao s Ivićem Pašalićem. Milošević je to ponovno demantirao, priznavši da su se ‘samo pozdravili’.
‘U više sam navrata rekao, a to se ne tiče samo Pašalića, kako HDZ, da bi išao naprijed, treba nove ljude i nove ideje. Moramo se okrenuti budućnosti jer u nju nećemo krenuti s prošlošću’, slikovito je poručio Milošević.

Osim povećanja PDV-a na 25 posto, kritizirao je i viši porez na dobit, ali i prijetnje novim zakonima za koje je ustvrdio da će ‘zabraniti zasad djeci, a uskoro i unucima poduzetnika koji propadnu da se bave poduzetništvom’.

Vlada je sačuvala rejting, ali hvaliti se time da smo izbjegli ‘smeće’ nije nešto za pohvalu niti je neka ambicija. Trebali su biti puno ambiciozniji, pa očekujem da Vlada rejting poboljšava, a ne da objašnjava kako je veliki uspjeh sačuvati ga’, poručio je Milošević.

Kadroviranje u javnim tvrtkama i ministarstvima ocijenio je neprimjerenim i nedopustivim, rekavši da kriterij za srednji upravljački sloj u državnoj administraciji i tvrtkama mora biti - stručnost.

Osvrnuo se i na najavljenu privatizaciju pojedinih poduzeća, rekavši da nije protiv takvog procesa, ali ‘ne stihijski, bez plana i strategije’.

‘Apsolutno ne prihvaćam argument da je država loš vlasnik, odnosno upravljač. Nije trenutak za privatizaciju državne imovine i zbog eventualnih cijena koje bi se mogle postići, ali i činjenice da Hrvatska nije Grčka i nije u situaciji da mora privatizirati svoju imovinu’, zaključio je Domagoj Ivan Milošević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi