gospodarski oporavak

Horvat s Vestager o Uljaniku i Đuri Đakoviću

12.06.2020 u 18:06

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat razgovarao je u petak u Bruxellesu s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margrethe Vestager o ponovnom pokretanju brodogradnje u Puli, restrukturiranju Đure Đakovića i uporabi sredstava iz EU-ova paketa za gospodarski oporavak

Horvat je upoznao izvršnu potpredsjednicu sa situacijom u Uljaniku, koji je u procesu likvidacije.

U planu je barem djelomična obnova brodograđevne industrije kroz novo trgovačko društvo "Uljanik brodogradnja 1856" na koje će biti prenesena ključna imovina prethodnog brodogradilišta. Potkraj mjeseca, 27. lipnja, trebao bi se održati sastanak Odbora vjerovnika na kojem će se velik dio imovine prenijeti na novoosnovano trgovačko društvo.

"Time će se novo društvo dokapitalizirati, stvoriti pretpostavke da se vraćanjem određenog broja radnika ponovno pokrene brodograđevna industrija u Puli, s možda novim strateškim partnerom", rekao je Horvat.

Novom će društvu trebati kredit od 32 milijuna kuna, za što će mu trebati državno jamstvo.

"Novo društvo neće moći bez pomoći. Za revitalizaciju brodogradnje prema izračunima Jadranbroda trebat će oko 32 milijuna kuna da bismo ishodili sve potrebne licence i strojni park stavili u funkciju", rekao je Horvat.

Što se tiče Đure Đakovića, Horvat je rekao da je u tijeku izrada programa restrukturiranja koji bi mogao biti gotov potkraj srpnja i dostavljen Komisiji na verifikaciju.

Potom će trebati odabrati strateškog partnera i predstaviti jasnu viziju budućeg razvoja tvrtke, kako bi mogla poslovati bez gubitaka.

Komisija je početkom ove godine odobrila državnu pomoć Đuri Đakoviću iznosu od dva puta po 150 milijuna kuna. Prvi dio pomoći već je iskorišten, ugovori su završeni i vagoni isporučeni. To je poduzeću donijelo novih 120 milijuna kuna, što je pomoglo likvidnosti tvrtke. Strateški partner bi mogao ići s dokapitalizacijom u iznosu od 100 milijuna kuna, čime bi postao vlasnik od oko 63 posto Đure Đakovića.

Trenutačno se razgovara s tri-četiri potencijalna partnera, a ishod razgovora trebao bi biti poznat za 30-tak dana, rekao je Horvat.

Horvat je rekao da Hrvatska već ima četiri pripremljena projekta, koji bi se financirali iz plana za oporavak Europske unije, iz kojeg Hrvatska očekuje 10 milijardi eura.

Jedan od njih je projekt "koji Hrvatsku priprema za uvođenje industrije 4.0, za što bi trebalo oko 2,5 milijarde kuna", rekao je Horvat.