DJECA VEGETERIJANCI

Slovenski roditelji traže bezmesni meni u školama

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2010 12:36
  • Objavljeno 09.03.2010 u 12:14
hrana zdrava mediteranska povrće

hrana zdrava mediteranska povrće

Izvor: Corbis / Autor: A.Muriot

Inicijativa da vegetarijanski meniji postanu obvezni u slovenskim vrtićima i školama podijelila je roditelje vegetarijance na jednoj te nutricioniste, ali i školske vlasti na drugoj strani

Roditelji vegetarijanci već godinama bezuspješno pokušavaju uvjeriti uprave javnih vrtića i škola da njihova djeca imaju pravo dobivati punovrijedne vegetarijanske obroke, pa sada traže da se to pravo regulira zakonom, a nutricionisti i pedagozi upozoravaju na važnost mesnih obroka za stjecanje mišićne mase i energije za razvoj mozga kod mladih, piše u utorak ljubljanski Dnevnik.

Jedna od inicijatorica navela je za ljubljanski dnevni list da škola i vrtić koje pohađaju njezine dvije kćerke nisu odobrili molbu da im osiguraju pune vegetarijanske obroke, pa ih moraju uzimati sa sobom od kuće.

'Vegetarijanska prehrana stvar je izbora i odgovornosti svakog pojedinca, imam osjećaj da mi vegetarijanci nismo tretirani ravnopravno s onima koji jedu meso i mesne proizvode', rekla je majka te djece.

Premda neki moderniji nutricionisti daju za pravo roditeljima vegetarijancima i iznose da je sadašnji model prehrane u državnim školskim ustanovama utemeljen na 50 godina staroj doktrini o nužnosti mesa u prehrani, među stručnjacima i pedagozima postoji velika suzdržanost oko uvođenja vegetarijanskog menija, piše list.

Nacionalni Zavod za zaštitu zdravlja upozorava da bi takvo rješenje iziskivalo dodatno obrazovanje i tečajeve za kuhare i organizatore prehrane u javnim ustanovama te povećanje broja zaposlenih, piše list. Usto, navodi Dnevnik, pedagozi općenito izražavaju sumnju oko toga znaju li roditelji vegetarijanci svojoj djeci ponuditi 'uravnoteženi izbor obroka', a na nespremnost za promjene u tom području u velikoj mjeri utječe i činjenica da su vegetarijanci u manjini. Prema istraživanju starom dvije godine, u Sloveniji 96 posto populacije uživa mješovitu prehranu koja uključuje i meso.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!