igra povijesnim kartama

Slovenski premijer oprao Orbana: Opet se crtaju zemljovidi, u susjedstvu nam se budi fašizam

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.06.2019 20:23
  • Objavljeno 07.06.2019 u 20:22
Marjan Šarec

Marjan Šarec

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.

"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz II. svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

"Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.

"Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je u govoru preživjelim stradalnicima II. svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju II. svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.

Također je rekao da bi i desna oporba danas trebala djelovati domoljubno i odlučno se suprotstaviti provokacijama drugih država, a ne šutjeti i njegovu vladu optuživati da je Sloveniju "posvađala sa svim susjedima". Slovenija je reagirala u petak na na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije.

Ljubljana je osudila kao provokaciju povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade. Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!