ZAMRZAVANJE JAVNIH TROŠKOVA

Slovenski parlament neće odlučivati o plaćama i mirovinama

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2011 18:56
  • Objavljeno 07.10.2011 u 18:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski parlament neće pred svoje raspuštanje 21. listopada donositi mjere štednje za iduću godinu kojima je vlada Boruta Pahora predlagala uštedu od 300 milijuna eura preko zamrzavanja mirovina, plaća u javnom sektoru i socijalnih dodataka, odlučeno je u petak na kolegiju predsjednika parlamenta Ljube Germiča

Na kolegiju u kojemu su predstavnici svih stranaka odlučeno je da se prihvaćanje interventnog zakona kojim bi se 'zamrzavanje' javnih troškova sa ove produžilo i na iduću godinu ne uvrsti na dnevni red zadnjeg redovnog zasjedanja koje počinje 17, a završava 20. listopada.

Riječ je o zadnjem zasjedanju parlamenta ovog saziva jer se on raspušta 21. listopada, a 4. prosinca održavaju prijevremeni izbori. Tako će o mjerama štednje radi stabiliziranja javnih finacija morati iduće godine morati odlučivati nova slovenska vlada i parlament novog saziva.

Pahorova vlada koja do početka djelovanja nove vlade obavlja samo 'tekuće' poslove u četvrtak je predložila da se mjere štednje kroz interventni zakon prihvate po hitnom postupku iako se zamrzavanju plaća i mirovina protive sindikati javnih službi te umirovljeničke udruge.

Vlada je također izmjenama zakona o javnim financijama predlagala da se državni dug limitira na najviši iznos od 48 posto nacionalnog BDP-a, a državna jamstva za kredite na 20 posto BDP-a, ali se zastupnici pred kraj svog mandata ni o tom prijedlogu neće izjašnjavati.

Ministar za europske poslove i gospodarstvo u Pahorovoj vladi Mitja Gaspari upozorio je u četvrtak da će eventualno odgađanje mjera štednje za iduću godinu buduću vladu prisiliti na još radikalnije mjere za stabilizaciju javnih financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi