ZAMRZAVANJE JAVNIH TROŠKOVA

Slovenski parlament neće odlučivati o plaćama i mirovinama

07.10.2011 u 18:54

Bionic
Reading

Slovenski parlament neće pred svoje raspuštanje 21. listopada donositi mjere štednje za iduću godinu kojima je vlada Boruta Pahora predlagala uštedu od 300 milijuna eura preko zamrzavanja mirovina, plaća u javnom sektoru i socijalnih dodataka, odlučeno je u petak na kolegiju predsjednika parlamenta Ljube Germiča

Na kolegiju u kojemu su predstavnici svih stranaka odlučeno je da se prihvaćanje interventnog zakona kojim bi se 'zamrzavanje' javnih troškova sa ove produžilo i na iduću godinu ne uvrsti na dnevni red zadnjeg redovnog zasjedanja koje počinje 17, a završava 20. listopada.

Riječ je o zadnjem zasjedanju parlamenta ovog saziva jer se on raspušta 21. listopada, a 4. prosinca održavaju prijevremeni izbori. Tako će o mjerama štednje radi stabiliziranja javnih finacija morati iduće godine morati odlučivati nova slovenska vlada i parlament novog saziva.

Pahorova vlada koja do početka djelovanja nove vlade obavlja samo 'tekuće' poslove u četvrtak je predložila da se mjere štednje kroz interventni zakon prihvate po hitnom postupku iako se zamrzavanju plaća i mirovina protive sindikati javnih službi te umirovljeničke udruge.

Vlada je također izmjenama zakona o javnim financijama predlagala da se državni dug limitira na najviši iznos od 48 posto nacionalnog BDP-a, a državna jamstva za kredite na 20 posto BDP-a, ali se zastupnici pred kraj svog mandata ni o tom prijedlogu neće izjašnjavati.

Ministar za europske poslove i gospodarstvo u Pahorovoj vladi Mitja Gaspari upozorio je u četvrtak da će eventualno odgađanje mjera štednje za iduću godinu buduću vladu prisiliti na još radikalnije mjere za stabilizaciju javnih financija.