'POŠTEN I ODGOVORAN'

Slovenski dužnosnik odbija optužbe za ubijanje Hrvata

06.01.2014 u 18:49

Bionic
Reading

Nekadašnji načelnik slovenske Službe državne sigurnosti iz vremena Jugoslavije Janez Zemljarič odbacio je optužbe da je odgovoran za ubojstvo hrvatskog emigranta Nikice Martinovića u Klagenfurtu 1975. godine

"Cijeli sam život radio pošteno i odgovorno. Onaj tko danas od mene traži objašnjenja o ubijanju ustaša neka radije predstavi svoju povijest i objasni za čije potrebe i zašto danas treba tu priču", poručio je Zemljarič u ponedjeljak u izjavi za javnost koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Istraživač i publicist Roman Leljak optužio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Zemljariča da je potpisao operativni plan koji je izradila slovenska služba sigurnosti za 1975. godinu, a kojim se predviđalo uništenje pojedinih pripadnika hrvatske emigracije, kako bi se u njezinim redovima unijela pomutnja.

Nekadašnji poručnik hrvatske domobranske vojske Martinović ubijen je vatrenim oružjem 17. veljače 1975. ispred njegove trgovine u Klagenfurtu, a izvršitelji i nalogodavci nikad nisu bili otkriveni.

Leljak, koji se već duže vremena bavi problematikom "neprijateljske emigracije" u slovenskim ahivima izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je otkrio dokumente koji pokazuju da je iza akcije likvidiranja Martinovića stajala slovenska služba državne sigurnosti i da je nalog za akciju potpisao Zemljarič, koji je pred raspad Jugoslavije predsjednik slovenskog izvršnog vijeća.

Prema Leljakovim podacima, čovjek kojega je za akciju protiv Martinovića angažirala tadašnja slovenska služba sigurnosti, isplativši mu jedan milijun njemačkih maraka, stanoviti Milan Dorič "Hanzi", danas živi u Njemačkoj kao vlasnik jednog restorana.