političke igre

Slovenska policija istarskom ribaru dosad uručila pola milijuna eura kazni: 'Godišnje dobijem 100 globi'

20.01.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Vijest koju je ekskluzivno objavio Glas Istre o "tajnom" sastanku umaških i savudrijskih ribara s visokim dužnosnicima Vlade RH o mogućem potpisivanju sporazuma o ribarenju između Hrvatske i Slovenije, koji bi hrvatskim ribarima omogućio izlov do Kopra a slovenskima do Umaga, iznjedrila je očekivano veliki interes u Sloveniji

Tamošnji ribari ostali su neugodno zatečeni tom informacijom, u slovenskim medijima otvoreno iskazuju nezadovoljstvo i razočarenje oko mogućeg postizanja sporazuma o ribarenju između dviju država. Mnogi sve skupa smatraju predizbornom kampanjom stranke slovenskog premijera Janeza Janše, jer su parlamentarni izbori u susjedstvu najavljeni za travanj.

Kako prenosi Delo, voditelj Savjetodavne službe za ribarstvo Aleš Bolje ističe da se tu radi o prešutnom dogovoru dviju vlada ne bi li se anulirale prekršajne i novčane kazne što stižu svakodnevno ribarima s obje strane Piranskog zaljeva. Kao glavnu prepreku potpisivanja novog prijedlog sporazuma o ribarenju do Umaga i Kopra vidi u tome što su, kako kaže, slovenske teritorijalne vode bogatije ribom pa bi to ugrozilo kruh njihovih ribara.

Slične argumente ima i vođa piranskih ribara Zlatko Novogradec. Glas Istre piše kako on smatra da se radi o tihoj diplomaciji dviju država, jer bez razgovora nema dogovora. No, on ne želi da se bilo što mijenja sve dok hrvatska strana ne bude priznala crtu razgraničenja u Piranskom zaljevu kako ju je iscrtala arbitraža Međunarodnog suda. "Navedeni bi sporazum mogao biti zanimljiv kočarima, ali moramo znati da bi se hrvatski ribari zasigurno protivili ribarenju u umaškim vodama. Možda bi nam pokušavali prepriječiti ribarenje, kao što je bilo početkom osamostaljenja Hrvatske kad su slovenske ribare izgurali iz polovice Piranskog zaljeva gdje su ribarili stoljećima", izjavio je Novogradec.

TV Koper je snimio prilog o novonastaloj ribarskoj situaciji s obje strane Savudrijske vale u kojem slovenski ribari ističu da bi sporazum bio nemoguća misija. Također, ta televizijska kuća prenosi i odgovor slovenskog ministarstva vanjskih poslova u kojem ono priznaje da o toj temi već neko vrijeme teku razgovori između dviju država, a koje namjeravaju i nastaviti.

Savudrijski ribar Danilo Latin kaže nam da je i sam prisustvovao sastanku s hrvatskim ministrima poljoprivrede i vanjskih poslova, ali da ga ne želi komentirati jer je "takav dogovor". Inače, Latin ima nevjerojatno puno kazni koje su mu, od dana objave arbitraže do danas, udijelili slovenski policajci jer je navodno ribario u slovenskim vodama, iako nije prelazio sredinu Savudrijske vale. Njihova ukupna vrijednost penje se do vrtoglavih pola milijuna eura; pojedinačno one iznose od 500 do 800 eura. Kaže da dobije više od sto kazni godišnje!

"Ribari su samo žrtve političkih igara između Hrvatske i Slovenije. Sve što je u drugim zemljama nenormalno, što se tretira kao diplomatski incident, kod nas je normalno. Više ni ne brojim kazne. Uostalom, prema mojim saznanjima, one su pravno neutemeljene, jer u arbitražnoj odluci stoji da je njena implementacija stvar dogovora. Ako nema dogovora, nema ni implementacije. A Sloveniji uopće nije stalo do dogovora", poručio je Latin.