NESLAVNA TITULA

Slovenska blokada ući će u povijest EU-a

23.02.2009 u 15:39

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader sastao se u ponedjeljak u Zagrebu sa skupinom europskih parlamentaraca koji su pozitivno ocijenili i poduprli hrvatska nastojanja na putu u Europsku uniju unatoč neriješenim problemima sa Slovenijom, što su ocijenili bilateralnim, a ne europskim pitanjem

'To nije europsko pitanje, to je bilateralno pitanje i zato smo razočarani što je to pitanje zatrovalo inače odlične odnose i odličan napredak Hrvatske', rekao je supredsjedatelj zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i EU Pal Schmitt

On je naglasio da se nikada do sada u povijesti proširenja EU-a i NATO-a nije dogodilo da bi jedna zemlja blokirala ulazak prijateljske i susjedne zemlje.

'Ne mogu zamisliti korektniji odnos od vašega da se otvoreno pitanje riješi na sudu (u Haagu)', ustvrdio je Schmitt te naveo da je pregovarački tim na čelu s Vladimirom Drobnjakom odlično pripremljen i 'vozi' jako dobrom brzinom koja će omogućiti da do kraja 2009. i otvore i zatvore sva poglavlja.

Premijer Sanader kazao je da će Hrvatska učiniti sve da se otvoreno pitanje Slovenije i Hrvatske riješi jedinim mogućim ispravnim putem, na Međunarodnom sudu u Haagu, koji je, podsjeća, dosad riješio više od 50 slučajeva, a nedavno je donio i pravorijek u graničnom sporu između Rumunjske i Ukrajine

'Imamo ozbiljan problem, ali ga nećemo rješavati davanjem svojeg teritorija i to je pozicija od koje Hrvatska vlada neće odstupiti', naglasio je Sanader i dodao da bilateralno pitanje ne može biti zapreka ulasku Hrvatske u EU i NATO.

Napomenuo je da Hrvatska i dalje ustraje na odvajanju problema granice od pregovora s EU i ponovio da je Slovenija 2004. također ušla u EU i NATO s otvorenim pitanjem granice, a Hrvatska joj je, podsjeća, tada dala punu podršku, a tako će se ponašati i prema BiH i Srbiji.

Premijer Sanader je najavio da će se sutra sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. 'Zanimat će me koji su to razlozi zašto je Slovenija u prosincu blokirala 11 poglavlja. Iz 'prve ruke' želim čuti slovenske argumente kojima oni prekidaju EU praksu i bilateralna pitanja stavljaju kao razlog blokiranja ulaska Hrvatske u EU. Ne očekujem rješenje krize, ali očekujem argumente', kazao je, uz ostalo, Sanader

Sanader je naveo i da će se danas sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i zahvaliti mu na francuskom posredništvu u rješavanju krize u što su uložili puno snage i kapaciteta, no, podsjeća Sanader, Slovenci nisu htjeli potpisati sporazum gdje Hrvatska kaže da se niti jednim dokumentom neće prejudicirati granica.
Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zajedničkom odboru EU i Hrvatskog parlamenta na stalnoj i snažnoj potpori u proteklih pet godina, uz visok stupanj međusobnog razumijevanja.