UNOSAN POSAO

Slovenija vozače bez vinjeta kaznila s osam milijuna eura

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenija je inkasirala barem osam milijuna eura u godini dana globeći 53.121 vozača koje su ulovili da bez vinjete voze nekom autocestom ili brzom cestom

Najbolji ulov je ljeti: od početka srpnja do sredine rujna opalili su više od 17.000 globi. Globa je od 300 do 800 eura, ali se svodi na 150 eura ako automobilist plaća na mjestu prekršaja, objašnjava svoju računicu tršćanski Il Piccolo, prenoseći podatke iz koparskih Primorskih novica.

U 14 mjeseci, od početka lanjskog srpnja do kraja ovogodišnjeg kolovoza, slovensko autocestovno poduzeće DARS prodalo je 843.493 godišnje vinjete, 892.553 polugodišnjih, 412.126 mjesečnih i 770.414 tjednih. Sada je cijena vinjeta 95 eura za godinu dana, 30 za mjesec, a 15 za tjedan.

Još nije zaključen postupak koji je Evropsko povjerenstvo lani otvorilo protiv Slovenije, procjenjujući da vinjete imaju diskriminacijski učinak na putnike koji prolaze kroz Sloveniju ne više od dvaput godišnje, ali samo jednom u tjedan ili mjesec dana.

Stranac koji je svojedobno DARS-u unaprijed uplatio tranzit koristeći telekomandirani sustav ABC - koji je Slovenija jednostrano opozvala - može, doduše, dobiti svoj novac nazad, bez kamate, ali samo kroz vinjetu, a sama naplata ga stoji najmanje 15 eura, jer su mjesta naplate postavljena tako da im se ne može pristupiti i vratiti se bez plaćanja vinjete.

Za razliku od sustava ABC, vinjete putniku u tranzitu ne štede vrijeme: zapravo mu je svejedno zaustavlja li se za plaćanje vinjete ili za plaćanje prijeđene kilometraže, ali je vinjeta koja se koristi samo jednokratno znatno skuplja od cijene po kilometru, bilo u Sloveniji prije vinjeta, bilo drugdje u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi