smirivanje situacije

Slovenija uskoro ublažava mjere za unutarnja i vanjska putovanja

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 11:19
  • Objavljeno 13.04.2021 u 11:19
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Slovenija bi idućeg tjedna mogla ukinuti restrikcije putovanja izvan svojih statističkih regija, ali i olakšati putovanja u inozemstvo, najavio je u utorak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

"S obzirom na izuzetno dobro suradnju građana i poštivanje pravila za vrijeme zadnjeg zatvaranja mislim da ćemo već krajem ovog tjedna odlučivati o mogućem otvaranju granica statističkih regija", kazao je Hojs u emisiji "Dobro jutro" Slovenske televizije.

Zbog smirivanja epidemiološke situacije nakon 11-odnevnog lockdowna, koji je istekao u ponedjeljak, vlada je ukinula dosta prijašnjih ograničenja. Između ostalog, ukinut je i policijski sat koji je bio na snazi punih 174 dana, no zadržana je također nepopularna mjera zabrane napuštanja granica statističkih regija, osim u izuzetnim slučajevima, npr. zbog posla i hitnih potreba. To je odlučeno jer je zemlja još u crvenoj fazi epidemije, ali se približavamo stanju kad ta mjera više neće biti potrebna, naveo je Hojs.

Što se tiče putovanja u inozemstvo, Hojs je izrazio optimizam da će se stanje poboljšati do početka ljeta, premda je epidemiološka situacija u Europi još teška, ali najavio moguće olakšice za neke kategorije građana. Procijepljenost stanovništva do ljeta će biti tako visoka da će odmori u inozemstvu biti mogući, kazao je Hojs, rekavši da je u tom pogledu optimističan, premda se stanje u Hrvatskoj, omiljenoj destinaciji Slovenaca, trenutno pogoršava.

"Upitno je kakvo će biti stanje u Hrvatskoj, gdje se stanje pogoršava. Tako zatvaraju terase i kafiće, očito zadnji pokušaj olakšanja mjera nije najbolje završio", naveo je slovenski ministar.

No on je najavio ublažavanje mjera za putovanja u Hrvatsku za slovenske rezidente koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila. Trenutno za njih postoji mogućnost izlaska iz Slovenije i povratka u roku 12 sati za neophodne poslove, ali se razmatra da bi oni  kroz dva tjedna mogli prelaziti bez vremenskog ograničenja. Sve to uz preporuku da izbjegavaju riskantna  druženja i okupljanja, te uz negativni test na kporonavirus, po pravilima koje vrijede i za radne migrante, kazao je Hojs, dodavši da bi se tako izbjegla opasnost značajnijeg unošenja virusa u Sloveniju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!