IZVANREDNA SJEDNICA

Slovenija ratificira pristup RH NATO-u iduće srijede?

04.02.2009 u 10:55

Bionic
Reading

Do glasovanja o pristupnim protokolima za uključenje u NATO savez Hrvatske i Albanije u slovenskom bi parlamentu moglo doći iduće srijede, ne bude li dodatnih proceduralnih zapleta, otkriva u srijedu slovenski tisak

LJUBLJANA - Kako piše mariborski dnevni list "Večer", riječ je o izvanrednoj sjednici na kojoj bi se, vjerojatno u utorak, najprije ponovno glasovalo o zaključnom računu državnog proračuna za 2007. godinu, a dan kasnije i o ratifikaciji pristupnih protokola za ulazak Albanije i Hrvatske u NATO savez.

Glasovanje o pristupnim protokolima trebalo se dogoditi tijekom redovne sjednice prošlog tjedna, ali je ona prekinuta u četvrtak, a da do toga nije došlo. Razlog je bio u proceduralnom zapletu koji su izazvali Slovenski demokrati (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, bez čije nazočnosti nije mogla biti osigurana potrebna dvotrećinska većina za ratifikaciju dokumenata.

Svoju najavu opstruiranja zasjedanja Janšini su zastupnici protumačili kao prosvjed zato što parlamentarna većina nije odobrila zaključni račun državnog proračuna za 2007. godinu, kad je vladu vodila bivša koalicija desnog centra.

Premijer Borut Pahor pristao je nakon toga da vlada u parlament opet pošalje prijedlog zaključnog računa državnog proračuna, tumačeći da njegova vlada snosi odgovornost za vanjsku politiku i kredibilnost države.

Pahor je dao do znanja da od parlamentarnih zastupnika vladajuće koalicije očekuje da će u ponovljenom glasovanju odobriti zaključni račun za 2007. godinu iako kao premijer na njih ne smije utjecati, ali da je ulazak Albanije i Hrvatske u NATO njen strateški interes. Neki su zastupnici vladajućih stranaka najavili međutim da će opet glasovati protiv zaključnog računa, što znači da mogući novi protokolarni zapleti nisu isključeni ni na novom izvanrednom zasjedanju slovenskog parlamenta idućeg tjedna.

Više o njegovu dnevnom radu i datumu održavanja biti će poznato u petak, kada bi se trebao sastati kolegij predsjednika parlamenta Pavla Gantara.