KRAJ JANŠINE ERE

Slovenija se sprema na žestok zaokret: Tko je sve u novoj vladi, što obećavaju i gdje je tu Hrvatska

18.05.2022 u 11:00

Bionic
Reading

U rekordnom roku, manje od tri tjedna nakon parlamentarnih izbora, nova vladajuća politička garnitura u Sloveniji potpuno je posložena, resori su podijeljeni, koalicijski sporazum sastavljen i sada se čekaju još samo formalnosti poput dodjele predsjedničkog mandata budućem premijeru Robertu Golobu idućeg ponedjeljka te izglasavanje u parlamentu. Razvoj događaja bio je očekivan nakon premoćne Golobove pobjede na travanjskim izborima i relativno lakog dogovora s budućim koalicijskim partnerima, njih tek dva, što je neuobičajeno malo za inače fragmentiranu slovensku političku scenu

Nova vlada tako će i formalno stupiti na dužnost 3. lipnja.

Golobov Pokret sloboda na izborima je osvojio 41 od ukupno 90 mjesta, a vlast će činiti sa Socijalnim demokratima europske zastupnice Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca, koji su dobili jednoznamenkast postotak glasova, ali i po važnih nekoliko mandata. Budući premijer u javnosti je najčešće prepoznat kao dugogodišnji uspješan direktor nacionalnog energetskog giganta GEN-I, tehnomenadžer koji se nakon gubitka još jednog mandata zakleo smijeniti Janeza Janšu, što je na koncu i učinio.

Ovaj ga je prozvao zbog bliskosti s još uvijek utjecajnim gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem i sugerirao da je eksponent nevidljivih centara moći koji kreiraju političke procese i iz sjene nastoje osigurati da se političko klatno u državi uvijek valja negdje oko (liberalnog) centra. U taj prostor smješta se Goloba, ali i dvoje bivših slovenskih premijera - Marjana Šareca i Alemku Bratušek - koji na nedavnim izborima nisu uspjeli prijeći prag.

Ali će, vjerojatno na Janšin užas, biti dio nove vlade: Šarecu je pripalo mjesto ministra obrane, a Bratušek će biti ministrica infrastrukture.

Golob po svemu sudeći nastoji osnažiti svoj Pokret sloboda jakom terenskom mrežom koju posjeduju organizacije dvoje bivših premijera i tako stvoriti čvršće temelje za jesenske lokalne izbore, no analitičari tvrde da ima dugoročan plan prekinuti tradiciju jednokratnih političkih zvijezda i osigurati vlast u najmanje dva mandata, po uzoru na period u kojem se kompletna slovenska liberalna politička scena ujedinila oko Janeza Drnovšeka i držala ga na čelu vlade punih dvanaest godina, od osamostaljenja pa sve do sredine dvijetisućitih.

I ostaviti Janšu u opoziciji dulje vrijeme.

Robert Golob kod slovenskog predsjednika Boruta Pahora Izvor: Profimedia / Autor: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Koncem godine u ovoj državi održavaju se i predsjednički izbori, a za njih su više-manje svi spremni - po isteku drugog mandata Boruta Pahora kandidatkinja će biti potpredsjednica Pokreta sloboda Marta Kos Marko nakon što se odrekla mjesta ministrice vanjskih poslova u korist friške koalicijske partnerice Tanje Fajon. Bila bi to prva žena u povijesti na čelu slovenske države.

Povratak kontaminirane arbitraže

U budućoj slovenskoj vladi s dvadeset resora, od kojih je jedan bez portfelja, spomenuta Tanja Fajon već je izazvala dozu negodovanja s ove strane Sutle jer je u svom nastupnom govoru dala do znanja da će, barem zaobilazno, blokirati planirani ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Izjavila je, naime, da Schengen treba što prije obnoviti te postaviti jasna i transparentna pravila za ulazak, a premda se nominalno zalaže za što skorije primanje Hrvatske, dodala je da 'u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije'.

Hrvatska je, kako je poznato, izašla iz arbitražnog procesa koji se pokazao kao duboko kontaminiran, no izvjesno je da se ova tema vraća na dnevni red u međudržavnim odnosima nakon dvogodišnjeg intermezza u Janšino doba. Na koncu, i budući premijer Golob izjavio je da 'arbitraža ostaje sidro u politici prema Hrvatskoj', što su brojni analitičari protumačili kao najavu prekida idile.

A razlog za to je prozaičan i nama u Hrvatskoj često poznat: dok desničaru Janši nema tko zamjeriti manjak patriotizma, liberali i ljevica na tom se polju konstantno moraju legitimirati i dokazivati - dakle biti 'pravi Slovenci' - makar to značilo izazivanje konflikta tamo gdje ga ne mora biti.

No s druge strane, imenovanje Fajon za ministricu vanjskih poslova po svemu sudeći označit će povratak Slovenije u 'centar Europe' nakon što je pod Janezom Janšom koketirala s iliberalnim snagama istočne Europe, osobito s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom - sve do Putinove agresije na Ukrajinu.

'Slovenija bi u narednim godinama mogla računati na povratak na ‘njemačko-francuski teren’ i uskladiti svoje politike s politikom zvaničnog Bruxellesa. U tom smislu će doći do promjena vezanih za Mađarsku i Balkan, jer će Slovenija pristupati ovoj regiji prvenstveno kroz multilateralni (EU) okvir i kroz dokumente i strategije EU-a za zapadni Balkan. Ovdje osobno vidim manje prostora za bilateralno surađivanje s određenim političkim elitama, kao što je to bilo vidljivo u posljednje dvije godine. Tanja Fajon će najvjerojatnije više pažnje stavljati na europsku perspektivu regije i na potencijalno destruktivne snage u njoj', objasnio je za agenciju Anadolija dr. Faris Kočan, profesor na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, specijaliziran upravo za jugoistočnu Europu.

Treći koalicijski partner u novoj Golobovoj vladi, Luka Mesec iz Ljevice, uz potpredsjedničko mjesto preuzet će novoformirano ministarstvo solidarne budućnosti - jedno od tri nova. Tu su još ministarstva za klimu i energetiku, koju preuzima Bojan Kumer, te za visoko obrazovanje, znanost i inovacije, koje ide bivšem rektoru Sveučilišta Igoru Papiću. Ovaj zadnji uklapa se u Golobovu najavu angažmana što više stručnog i nestranačkog kadra, odnosno da se neće opterećivati 'partijskim prohtjevima'.

Kvote u novoj vladi jesu jasno podijeljene, no on svoju popunjava navodno po stručnom principu. Moguće i zato što je Pokret sloboda osnovan tek prije nekoliko mjeseci i jasno je da je ponuda još uvijek veća od potražnje.

  • +4
Konstitutivna sjednica slovenskog parlamenta 13. svibnja 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sporazum pun obećanja

Tri stranke buduće vladajuće koalicije već su odobrile opsežan koalicijski sporazum koji još treba potpisati i, za razliku od prakse u Hrvatskoj, on je dostupan javnosti. Građanima se između ostalog obećava češći obračun minimalnih troškova života, minimalna plaća od 800 eura neto i minimalna mirovina od 700 eura. U Sloveniji će poslodavcima također biti zabranjeno kontaktirati s radnikom izvan radnog vremena, a njegov minimum će se postupno smanjivati na 30 sati tjedno, uz gornju granicu koja se zadržava na 40 sati.

'Koalicija planira stimulirati nagrađivanje zaposlenika u obliku dionica, dioničkih opcija i dionica poduzeća te sudjelovanje zaposlenika u dobiti, što bi trebalo potaknuti radničko dioničarstvo, zadružna preuzimanja matičnih tvrtki, tržišta kapitala i poduzetničku aktivnost. U tom svjetlu koalicijska trojka želi potaknuti sudjelovanje radnika u upravljanju i njihovu uključenost u vlasništvo poduzeća. Koalicija također obećava pravne temelje za izdavanje obveznica posebne namjene za financiranje zelene tranzicije i socijalnih projekata, poput izgradnje neprofitnih stambenih objekata i studentskih domova', dio je sporazuma koji će evidentno zaintrigirati ljevičare diljem Europe.

U roku od osam godina planira se izgraditi najmanje 20 tisuća javnih stanova za najam, ali i ograničiti turističko iznajmljivanje u zonama oskudnim stanovima za življenje. Spominje se i nuklearna elektrana Krško, tema važna za Hrvatsku jer je i službeno zainteresirana za zajedničku izgradnju drugog bloka. 'U upravljanju investicijskim odlukama za drugi blok nuklearne elektrane Krško, koalicijski partneri se zalažu za transparentnost i neovisnost te poštivanje referendumske volje naroda. Prihvatljive će biti samo one nuklearne tehnologije koje kontrolira zapadni svijet, a analizirat će se i mogućnost uvođenja novih nuklearnih tehnologija', stoji u objavljenom sporazumu.

Slovenci, barem kako piše na papiru, uskoro namjeravaju ukinuti mogućnost rada liječnika na više radnih mjesta, odnosno uvesti zabranu konkurentskog rada, a to je jedan od koraka zdravstvene reforme čiji je cilj također ambiciozan: do 2030. godine doći do izdvajanja za zdravstvo na razini od 12 posto bruto domaćeg proizvoda.

Zoran Milanović o odnosima sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Raskid s Višegradskom skupinom

U sferi vanjske politike Golobova buduća vlada doista se po svemu sudeći odriče dosadašnje čvrste veze sa srednjoeuropskom Višegradskom skupinom (Poljskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom) - ona eksplicitno više nije državni prioritet, nego je zamjenjuje 'jačanje narušenih odnosa s najvažnijim partnerima Slovenije u EU i drugim međunarodnim organizacijama', a posebno 'u alpsko-jadransko-dunavskom području i na Mediteranu'.

Drugim riječima, Sloveniji slijedi očit zaokret u međunarodnoj politici i po svemu sudeći zanimljiv ekonomski eksperiment na unutarnjem planu - no samo ako vlada Roberta Goloba bude imala nešto dulji vijek trajanja od prethodnih sličnih političkih projekata.

Jer Janez Janša - koji od sada predstavlja najjačeg, gotovo i jedinog ozbiljnog oporbenjaka u državi - uvijek vreba iz prikrajka.