ispali iz parlamenta, ali...

U novoj slovenskoj vladi Roberta Goloba moglo bi se naći i dvoje bivših premijera

11.05.2022 u 16:52

Bionic
Reading

U novu slovensku vladu koju će formirati pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora Robert Golob vjerojatno će kao ministri ući i dvoje bivših premijera, čije su stranke ispale iz parlamenta, javljaju slovenski mediji pred kraj Golobova sastanka s glavnim koalicijskim partnerima

U tijeku je završni sastanak Goloba s predsjednicom Socijalnih demokrata (SD) Tanjom Fajon i predsjednikom Ljevice (L) Lukom Mesecom, nakon kojega će zajedno objaviti sastav buduće vlade, a izjave o dogovoru trebali bi zajedno dati u večernjim satima.

Već je poznato da su za glavne Golobove partnere u vladi rezervirana ministarska mjesta, pa će Fajon preuzeti resor vanjskih i europskih poslova, a Mesec socijale i politike prema mladima, no slovenski radio navodi da Golob želi da se u vladu uključe i nekadašnji premijer Marjan Šarec čija kandidatska lista nije prešla 4-postotni prag na izborima, a isto tako da u vladu uđe i nekadašnja premijerka Alenka Bratušek čija je stranka doživjela istu sudbinu, pa bi joj dugoročno prijetilo gašenje.

Kako tvrdi Slovenski radio, Bratušek bi u novoj vladi koja bi imala 20 ministarskih resora zauzela poziciju ministrice za infrastrukturu, resor koji bi se odvojio od okoliša i prostora, dok je Šarec najizgledniji za položaj ministra obrane.

Mediji navode da je želja za uključivanjem Bratušek i Šareca u vladu strategija Goloba da se to dvoje političara liberalne orijentacije priključe njegovom ove godine osnovanom Pokretu Sloboda, koji je u parlamentu dobio 41 od 90 zastupničkih mandata. Šarec i Bratušek imaju jaku terensku mrežu što bi Pokretu Sloboda omogućilo da bude uspješan i na jesenskim lokalnim izborima.

Osim toga, navode mediji, Golob je već ranije izjavio da će novoj vladi biti potrebna dva mandata na čelu zemlje kako bi provela potrebne strukturne promjene, a cilj mu je da okupi liberalna strujanja i stranke u moćnu političku strukturu, po uzoru na pokojnog Janeza Drnovšeka, čija je Liberalna demokracija Slovenije (LDS) takvim spajanjima s manjima strankama dominirala slovenskom političkom scenom od 1992. pa sve do 2004. godine i ulaska zemlje u Europsku uniju.

Mediji prenose kako Golob računa i da će se potpredsjednica njegove stranke Marta Kos Marko, nakon što se odrekla mjesta ministrice vanjskih poslova u korist Fajon, kandidirati na predsjedničkim izborima koji se održavaju krajem godine, te da je izgledno da tako Slovenija po prvi put dobije ženu na taj položaj, nakon što istekne drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru.

  • +3
Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL