visoki posjet

Slovenija: Golob i Schallenberg razgovarali o alternativnim izvorima plina

06.06.2022 u 19:06

Bionic
Reading

Slovenski premijer Robert Golob primio je u ponedjeljak austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga kao prvog stranog visokog dužnosnika u posjetu Sloveniji u mandatu nove vlade, a razgovarali su i o LNG terminalima kojima bi obje države mogle osigurati alternativne izvore prirodnog plina

Kako se navodi u priopćenju Golobova ureda, oni su razgovarali o odnosima dviju država i glavnim europskim temama, s naglaskom na energetskoj situaciji koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Uz razgovor o osiguranju alternativnih izvora plina Golob i Schallenberg razmatrali su mogućnosti širenja potencijala plinskoga terminala u Omišlju na Krku, te LNG terminala u Rovigu u Italiji.

Schallenberg je predsjedniku slovenske vlade prenio čestitke austrijskog kancelara Karla Nehammera, te ga pozvao da posjeti Austriju.

Schallenberg se sastao i s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon, rekavši nakon susreta da ukrajinska kriza traži između dvije zemlje i usklađivanje na polju energetike i da je potrebna šira solidarnost kad je riječ o opskrbi zemnim plinom iz alternativnih izvora.

Schallenberga je prilikom posjeta Ljubljani primio i predsjednik države Borut Pahor čiji mandat završava ove godine.