UPORNO TRAŽE ARBITRAŽU

Slovencima nejasno zašto ih je novi sudac ostavio na cjedilu

05.08.2015 u 18:25

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u srijedu da žali zbog ostavke slovenskog arbitra na arbitražnom sudu u postupku hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, no da se arbitraža unatoč tome i unatoč izlasku Hrvatske iz arbitraže mora nastaviti

'Izražavamo žaljenje zbog ostavke Ronnyja Abrahama u arbitraži i ne razumijemo razloge zašto je do toga došlo', navodi se u tekstu priopćenja iz Cerarova ureda koji je primila Hina.

Arbitraža mora nastaviti s radom unatoč jednostranim hrvatskim potezima, dodaje se.

'Smatramo da sud mora nastaviti s radom jer se ne bi smjelo dopustiti da samovoljni i jednostrani izlazak Republike Hrvatske zaustavi cijeli postupak. To bi bilo u suprotnosti s temeljnim načelima arbitraže', stoji u tekstu.

'Nadamo se da će sud u punom sastavu uskoro nastaviti svoj posao i da će ga okončati, u skladu s arbitražnim sporazumom. Slovenija će odluku o imenovanju novog arbitra donijeti u roku koji je određen', dodaje se u priopćenju iz Cerarova ureda.

Stalni arbitražni sud obavijestio je ranije u srijedu da je sudac Ronny Abraham, kojega je Slovenija imenovala svojim arbitrom, podnio 3. kolovoza ostavku na dužnost kada je uvidio da trenutačno nije moguće obnoviti povjerenje između strana u postupku.

Zbog afere 'Piranleaks', nastale objavom transkripata u Hrvatskoj koji su razotkrili da se slovenski sudac dogovarao sa slovenskom diplomatkinjom o rješenju graničnog spora, čime je prekršena nepristranost suda, arbitar Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na njegovo mjesto imenovala suca Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka jer je kompromitiran i spremna je tražiti rješenje za granicu drugim postupkom.