kofeinska bomba

Slovenci zabranili kofeinsku verziju energetskog napitka svjetski poznatih youtubera

13.11.2023 u 21:36

Bionic
Reading

U Sloveniji je zabranjena kofeinska verzija svjetski poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, poručili su iz Uprave za sigurnost hrane.

Inspektori Agencije za sigurnost hrane uveli su zabranu prometa pićem energije jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima. Nedavne kontrole otkrile su da operateri to više ne prodaju. Na policama u međuvremenu ostaje verzija hidratiziranog pića bez kofeina, piše 24ur.com.

Riječ je o brandu dvojice youtubera Logana Paula i KSI-a.

Novo, među mladima u SAD-u i Velikoj Britaniji izrazito popularno energetsko piće Prime, diglo je na noge američke političare, ali i liječnike. Najveći promotor pića koje ima dvostruko više kofeina od Red Bulla je kontroverzni influencer i WWE hrvač Logan Paul, a unatoč tome što na limenci piše da nije namijenjeno mlađima od 18, jarke boje na ambalaži i hype na društvenim mrežama pokazuju da mu je marketing usmjeren upravo tinejdžerima.

Ovaj kontroverzni influencer, težak 245 milijuna dolara, godinama izaziva skandal do skandala, a bio je u nekoliko navrata i na Forbesovoj listi najbolje plaćenih 'jutjubera'.

Inspekcija Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole napitka Prime temeljem prijava. Otkrila je da postoje dvije verzije u optjecaju. Naknadna pomna kontrola sastojaka pokazala je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dopušten u drugoj hrani. Time je ova verzija zabranjena za promet, priopćila je danas inspekcija.

Tijekom posljednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidratantna pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin, uvjeravaju.

Kofeinski energetski napitak ovog brenda sadrži čak 200 mg kofeina po limenci. Usporedbe radi, najpoznatije energetsko piće na tržištu sadrži 80 mg kofeina po limenci.

Inspekcija je provela kontrolu na temelju upita potrošača i izvješća Saveza potrošača Slovenije. Tijekom nadzora identificirala je nekoliko uvoznika ili distributera ovog pića. Prikupila je i pregledala podatke o vrstama pića u prometu, te pregledala podatke o deklaracijama i popratnoj dokumentaciji. Budući da sva pića nisu bila označena slovenskom deklaracijom, promet je privremeno zabranjen do otklanjanja nepravilnosti, podsjetili su.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'