REBALANS U DEŽELI

Slovenci režu proračunske izdatke

27.07.2009 u 18:42

Bionic
Reading

Slovenska vlada namjerava oštrim rezovima smanjiti proračunske izdatke u 2010. i 2011. godini, te postupno smanjivati proračunski deficit koji će na kraju ove godine prema drugom proračunskom rebalansu iznositi 1,85 milijardi eura, odnosno pet posto BDP-a

"Zbog makroekonomskih restrikcija vlada je odredila gornju granicu mogućih proračunskih rashoda za 2010. i 2011. godinu", rekao je  ministar za europske poslove i razvoj Mitja Gaspari.

Gaspari je vodio sjednicu vlade kao zamjenik premijera Boruta Pahora koji je sa sjednice izostao zbog manje ozljede. Uganuo je zapešće, ali će već u utorak nastaviti normalno obavljati svoje dužnosti.

Današnja odluka vlade da se ograniče proračunski rashodi u iduće dvije godine i tako smanji proračunski deficit na 4,8 posto BDP-a u idućoj, a onda na 3,5 posto u 2011. godini početak je šire fiskalne konsolidacije. Prioriteti u proračunu bit će isti, ali će za njihovu izvedbu na raspolaganju biti manje sredstava, objasnio je Gaspari.

S jedne strane prioritet će biti potpora nastojanju gospodarstva, osobito izvoznog, da bude konkurentno na međunarodnom tržištu, ali će se isto tako nastojati osigurati socijalna stabilnost kroz socijalni, mirovinski i zdravstveni sustav.

Vlada je nedavno zbog posljedica ekonomske krize i pada izvoza za četvrtinu prihvatila drugi proračunski rebalans za ovu godinu, a ne isključuje se niti treći rebalans.