STIŽE PROMJENA

Slovenci prognoziraju: Gdje i koliko snijega možemo očekivati sljedeći tjedan?

11.10.2023 u 21:30

Bionic
Reading

Velika promjena vremena koja stiže u nedjelju, po svemu sudeći, donijeti će i prve snježne padaline. I dok naš DHMZ prognozu snijega zasad ograničava samo na najviše predjele, slovenska stranica Neurje.si, koristeći modele ECMWF-a, ima nešto precizniju prognozu

Kako je najavio DHMZ, stabilne vremenske prilike, barem djelomice sunčane, mjestimice uz jutarnju maglu nastavit će se do subote. U nedjelju slijedi promjena vremena. Porast naoblake i kiša zahvatit će najprije zapadne krajeve, a do kraja dana cijelu zemlju.

Lokalno će biti obilnije kiše te grmljavine, a u najvišem gorju može biti i snijega. U subotu će zapuhati umjeren jugozapadnjak i jugo, prema jugu i jako, koji će u nedjelju okrenuti na sjeverac i sjeveroistočnjak, odnosno buru na Jadranu.

Neurje.si prognozira malo veću količinu kiše za zapadni dio Slovenije u razdoblju od nedjelje do ponedjeljka. Očekuju između 50 i 100 l/m2, no ova količina uvelike će ovisiti o prirodi mediteranske ciklone.

Koristeći modele Europskog centra za srednjeročne prognoze (ECMWF), zaključuju kako će granica snježnih padavina pod utjecajem ove ciklone pasti na oko 1500 m.

To u Sloveniji znači da bi se mogle zabijeliti Kamniške Savinjske i Julijske Alpe, te poznate planine poput Pohorja ili Rogle. Snijeg će se, međutim, ipak brzo otopiti zbog pozitivnih dnevnih temperatura, a samo zahlađenje ne bi trebalo trajati predugo.

  • +15
Snijeg u Gorskom kotaru posljednji je puta padao 14. travnja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Hrvatskoj bi se, prema ovoj slici, mogli zabijeliti najviši vrhovi Gorskog kotara, no pitanje je hoće li intenzitet padalina biti dovoljno velik.