prognostičari za tportal

Stiže značajna promjena vremena: Već za vikend jače zahladnjenje i obilni pljuskovi

11.10.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Pomalo neočekivano bablje ljeto, koje je potrajalo gotovo do polovine listopada, čini se da se ipak bliži svom kraju. Prognostičari DHMZ-a već za vikend najavljuju promjenu vremena

Prema trenutnoj prognozi, temperature iznad 20, a ponegdje i 25 stupnjeva Celzija trebale bi se zadržati gotovo cijeli tjedan, no krajem vikenda ipak stiže veća promjena vremena.

'Izražena promjena vremena ,praćena osjetnim zahladnjenjem, kišom i pljuskovima s grmljavinom, očekuje se tijekom nedjelje 15. listopada, kada će se preko Hrvatske premještati frontalni poremećaj. Iza njega će sa sjeverozapada prodrijeti osjetno hladnija zračna masa, prilikom čega će doći do produbljivanja ciklone nad sjevernom Italijom', poručuju za tportal dežurni prognostičari DHMZ-a.

Ponegdje bi se temperature na kopnu mogle spustiti i za desetak stupnjeva, a i pri obali, pokazuju meteogram DHMZ-a, temperature će tijekom dana biti ispod 20 stupnjeva.

Posljedica prolaska te fronte bit će, kažu, lokalno obilna kiša te izraženi pljuskovi, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima. 'U kratkom vremenu ponegdje bi moglo pasti i više od 50 litara kiše po četvornom metru', upozoravaju prognostičari.

Obilna kiša potopila ulice Zadra Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

Osim padalina, problema će biti s vjetrom. 'S prodorom hladnog zraka zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s jakim udarima, a na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, pod Velebitom moguće i orkanskim', kažu iz DHMZ-a.

Ovakvo razmjerno svježe i ne posve stabilno vrijeme, dodaju, zadržat će se barem u prvoj polovini sljedećeg tjedna.