IDEJA KOPARSKIH LIBERALA

Slovenci predlažu LNG terminal kod Pule

21.08.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Zbog velikih loših utjecaja na okoliš koje bi gradnja golemog LNG terminala za ukapljeni plin blizu Trsta, nedaleko od granice sa Slovenijom, imala na more u Tršćanskom zaljevu, koparski ogranak Liberalnih demokrata (LDS) predložio je slovenskoj vladi da energičnije prosvjeduje protiv takvih planova

LJUBLJANA - Koparski liberali predložili su u petak da se Slovenija s Italijom i Hrvatskom pokuša dogovoriti o gradnji takvog terminala na moru umjesto na kopnu južnije od Pule.

Stranka koja sudjeluje u vladi Boruta Pahora u priopćenju za javnost navela je da je ogorčena namjerama Italije i tvrtke Gas Natural koja će graditi terminal.

Stranka tvrdi da postoje dokazi da je dokumentacija koja je predana Rimu kako bi se odobrili planovi za gradnju bila prilagođena, te da su zanemareni utjecaji na okoliš. Liberali se pritom pozivaju na tvrdnje koje iznose ekološki aktivisti iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

"Potvrđena su naša stajališta da su Trst i Kopar neprimjerene lokacije za takve planove. Zgroženi smo postupcima službene Italije i energetskih lobija koje u planiranju takva projekta koji opterećuje životnu sredinu ignoriraju susjedne države", navode koparski liberali u izjavi za javnost.

Ujedno predlažu da slovenska vlada Hrvatskoj i Italiji predloži da se ispita mogućnost gradnje sličnog terminala u vodama južno od Pule, smatrajući da bi to bio dokaz želje i mogućnosti da sve tri države u sjevernom Jadranu osiguraju dodatne energetske izvore.

Slovenska vlada nedavno je dobila od Italije dokumentaciju koja obuhvaća i ekološke vidike projekta, ali je zatražila dodatna objašnjenja jer se u njoj tvrdi da terminal neće izazivati negativne ekološke posljedice izvan Italije i da je siguran energetski objekt.