VELIKA AFERA U ZDRAVSTVU

Slovenci podmićivani i preko računa u Hrvatskoj

20.12.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Šef skupine slovenskih kriminalista za istraživanje korupcije u zdravstvu Robert Slodej izjavio je u petak za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV da je prilikom jučerašnjih kućnih pretraga i privremenog uhićenja 13 osoba zaplijenjena veća količina novca pa i zlatne šipke kupljene sredstvima iz primljenog mita, a mediji pišu da su se nezakonite provizije uplaćivale i na transakcijske račune otvorene u Hrvatskoj i inozemstvu

Glavni slovenski kriminalist najavio je da će se istrage o korupcije u zdravstvu nastaviti.

Kako navode mediji koji se pozivaju na izvore bliske istrazi, lanac korupcije za nabavu medicinskog materijala i opreme prekinut je kad je jedan od onih koji je davao mito kako bi dobivao poslove za zdravstvene ustanove stvar predao policiji jer više nije bio u stanju plaćati, a bez mita nije mogao računati na dobivanje posla.

Nacionalni policijski istražni ured sumnja da su otkriveni u dosadašnjem tijeku istrage od 2008. godine državnu blagajnu i zdravstvene osiguranike oštetili za najmanje 1,18 milijuna eura, a Slodej je rekao da su se nezakonite provizije odnosno mito kretale od 5 do 15 posto vrijednosti materijala i opreme za zdravstvene ustanove.

Nelegalni poslovi, prenose mediji, odvijali su se 'kao u dobro režiranom filmu' pa su dobavljači nekim liječnicima koji su o nabavi odlučivali redovito, svaka tri mjeseca, isplaćivali mito na njihove transakcijske račune otvorene u inozemstvu, u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj, a javna je tajna da u zdravstvu često nije moguće dobiti posao bez mita.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji privremeno obavlja i poslove ministra zdravstva nakon što je ministar Tomaž Gantar dao ostavku, rekao je da očekuje kako će i u zdravstvu doći do suđenja zbog korupcije, onako kako se to već dogodilo s korupcijskim slučajevima u građevinarstvu, gdje su direktori nekih velikih poduzeća osuđeni na zatvorske kazne, te onako kako će uslijediti u bankarstvu. Istaknuo je da očekuje proširenje istrage i na slučajeve davanja i primanja mita prilikom velikih investicija u zdravstvu i javnih natječaja za nabavu medicinske opreme.

Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo objavila je u vezi s najnovijim istragama korupcije u zdravstvu da je i sama prepoznala nekoliko stotina prijavljenih slučajeva u kojima postoji 'sustavna anomalija' jer je česta pojava da osobe zaposlene u javnom zdravstvu s javnim zdravstvom posluju preko svojih privatnih tvrtki ili preko tvrtki njihovih članova obitelji. Izvješće o tome protukorupcijsko povjerenstvo namjerava objaviti početkom iduće godine.

Glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova Vesna Drole izjavila je u petak da su svi u četvrtak pritvoreni u međuvremenu pušteni na slobodu nakon detaljnih razgovora s kriminalistima.