PLJAČKA BANKE U KRŠKOM

Slovenci bez dokaza osudili hrvatskog planinara

27.12.2009 u 11:37

Bionic
Reading

Zagrepčanin Marinko Kelčec Ključarić (54) na Okružnom sudu u Krškom prije mjesec dana nepravomoćno je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog pokušaja pljačke u Dobovi 2. lipnja ove godine, na temelju, kako ogorčeno tvrdi, proturječnih izjava zaposlenica Ljubljanske banke i djelomičnom otisku stopala koje ne odgovara njegovom

SUD NE VJERUJE KAMERAMA

Kao planinar tog je dana, priča, krenuo u Dobovu izvidjeti planinarske puteve za izlet na koji je namjeravao krenuti s grupom prijatelja planinara i nevjenčanom suprugom Vasiljkom Martinović. Šetao se ulicom kad ga je petnaestak policajaca zaskočilo i zaderalo se: Stoj, pucat ćemo! Nije, kaže, imao pojma o čemu je riječ, no bio je siguran da će se nesporazum brzo riješiti.

Iz pritvora nije izišao otad. Slovenci su odbili zahtjev da se brani sa slobode zbog opasnosti od bijega, odnosno zbog straha da će ga Hrvatska odbiti izručiti.

Pljačkaš slično odjeven poput njega sa šiltericom, tamno zelenom majicom i naočalama, na parkiralištu ispred banke iz automobila je izvukao zaposlenicu, pritisnuo joj u leđa neki premet prekriven vestom, doveo je ispred zaključanog ulaza banke, vikao da će ubiti, zbog čega ih je druga službenica pustila u poslovnicu.

Obilazio je banku tražeći novac. Mamac - dimna novčanica eksplodirala mu je u rukama, crvena boja se razlila, a on se prestrašio i pobjegao.

Nadzorne kamere pokazuju da je pljačkaš u banci bio od 12.16. sati do 12.20, a Ključarić je uhićen 400 metara od banke u 12.15 sati. Dojava je, pak, stigla u 12.12. Sud je odbio uzeti vrijeme u obzir s objašnjenjem da nije vjerodostojno.

Iako se na snimci vidi da provalnik nije nosio rukavice, a u optužnici se spominje kako je dirao ladice, nije nađen nijedan Ključarićev otisak, niti DNK.

U Centru za forenzične pretrage generalne policijske uprave u Ljubljani na njegovoj vesti nisu pronašli ni tragove boje od eksplozije novčanica. Policija je, priča Ključarić, tek u studenome spomenula djelomičan otisak stopala na bloku u banci.

No, u dokaznim materijalima na sudu tog bloka nije bilo unatoč molbama obrane. Naglašava i da otisak nije s njegovih cipela te da mu je sve montirao slovenski kriminalist Srečko Prejac koji mu je cipele uzeo tek nekoliko sati nakon uhićenja i 'tko zna što je s njima radio'. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Marjan Černe iz Brežica dodaje i da to vještačenje cipela nije obavio kvalificirani vještak za obuću.

Također, zaposlenice banke mijenjale su iskaze. Jedna je tvrdila da je pljačkaš nosio sunčane naočale, zatim se predomislila pa rekla dioptrijske, a drugi da ih uopće nije imao. Ključarić, pak, kaže, da u Sloveniji nije nosio naočale. U optužnici se spominje i nož, no Ključarić je, priča, kod sebe imao samo džepni nožić na rasklapanje koji uvijek nosi na izlete. Jedna zaposlenica je, pak, rekla da je pljačkaš imao veliki crni nož, a druga lovački.

'Fotografirali su me pri uhićenju i tu su sliku pokazivali zaposlenicama prije samog prepoznavanja. A na prepoznavanju su jedino meni dali da odjenem tamno zelenu majicu kakvu je imao pljačkaš. Moja je bila svijetlo zelena', kaže hrvatski branitelj koji dosad, kaže, nikad nije osuđivan. U Končaru gdje je zaposlen kao elektrozavarivač, predsjednik je Radničkog vijeća. Iz pritvora u Novom Mestu nedavno je prebačen u zatvor u Mursku Sobotu kod granice s Mađarskom.

ŽALBA NA PRESUDU

'Bio sam u ratu, pa nisam valjda tako glup da odem opljačkati banku bez rukavica i bez maske! Od mene rade budalu', kaže.

Državno tužilaštvo u Krškom ne vjeruje u njegovu priču da je u lipnju išao izvidjeti planinarske puteve. Izostanak boje s njegove veste objašnjavaju time da je vestu držao preko lijeve ruke, novčanicu primio s desnom pa se boja raspršila dalje od njega. Tvrde da su ga zaposlenice prepoznale, a napominju da je pronađen otisak stopala.

Odvjetnik Marjan Černe zgrožen je nemarnim poslom slovenske policije, tužilaštva i sudstva koji su njegovog klijenta, kaže, strpali u zatvor praktički bez dokaza. Poslao je žalbu na presudu na šest stranica.