IZ NEBA PA U REBRA

Slovačka novinarka šokirala Kosoricu pitanjem o generalima

26.09.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Slovačka novinarka neočekivano je pokvarila predsjednici Vlade Jadranki Kosor ugodan sastanak sa slovačkom kolegicom Ivetom Radičovom pitanjem zašto je pozdravljala hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koji su osuđeni u Haagu kada je suradnja s Tribunalom bila jedan od nužnih kriterija za završetak pregovora s Europskom unijom

Hrvatski novinari smjeli su postavljati pitanja samo o temi sastanka, pa je premijerka bila vidno iznenađena, čak i šokirana, jer nije očekivala ovako pitanje, i to nakon što je prethodno konferencija za novinare mirno tekla u obostranom komplimentiranju dviju premijerki.

Kosor je ponovila ono što je više puta rekla na ovu temu - da je za nas je operacija Oluja bila oslobodilačka operacija na koju je Hrvatska imala pravo jer je veliki dio zemlje bio okupiran i jer smo mi bili napadnuti, jer je Hrvatska bila žrtva agresije, i to krvave agresije, i da smo mi morali braniti i oslobađati svoje krajeve.

'Činjenica je da sam ja pozdravila sve hrvatske branitelje koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i u tom kontekstu spomenula i sve zapovjednike, ali sam isto tako u tom kontekstu rekla da svatko tko je odgovaran za ratni zločin mora za njega i odgovarati. To je temeljno odredište i naše suradnje s Haškim sudom', rekla je Kosor.

Podsjetila je da je Hrvatska donijela ustavni zakon prije puno godina o suradnji s međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i sa sudom u potpunosti i vrlo otvoreno surađujemo. 'Činjenica je i da smo poglavlje 23 zatvorili na temelju naše odlučnosti da se procesuiraju svi ratni zločini', podsjetila je predsjednica hrvatske Vlade.

Također je dodala i da je temeljno načelo svugdje na svijetu da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja.

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu premijerka Kosor je rekla da 'bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni'. Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.