ZIMA NA ZAGREBAČKOJ GORI

Sljeme pod snijegom, ali bez gostiju

09.12.2014 u 10:14

  • +9

Sljeme pod snijegom

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Sljeme se nakon kišne jeseni – zabijelilo. Nekoliko centimetara snijega ušminkalo je vrhove Medvednice i izgleda da će Sljeme imati bijeli Božić

Iako je snijeg vlažan, i doslovce je sjeo na stabla koja su već ionako u posljednjih godinu dana pretrpjela velike štete zbog obilnih oborina i oluja koje su poharale Medvednicu. No sve izgleda bajkovito i već samo ovakvi prizori djeluju smirujuće i pogledi su za opuštanje.

Temperatura će narednih dana pasti ispod nule, pa će ovaj snijeg opstati, a zagrmjet će i snježni topovi na Sljemenu kako bi se napravila dobra skijaška podloga i kako bi se održala utrka Svjetskog kupa u skijanju. A možda onda proradi skijalište i za građanstvo.

No na Sljemenu samo snijeg blista. Naime, sljemenska je cesta i dalje zatvorena zbog aktiviranja velikog klizišta kod Kraljičinog zdenca. Po novim informacijama mogla bi biti otvorena sredinom prosinca. Posjetitelja je sve manje, a na Sljemenu najviše negoduju ugostitelji jer je Sljeme postalo nedostupno, nema žičare, autobus ne vozi, a automobilom se može samo prema Sljemenu, ali natrag – ne. Povratak je jedino moguć samo preko Zagorja, a to produljuje vožnju i mnogima očito ne odgovara. I zato zaobilaze Sljeme.

Planinari i rekreativci jedini su gosti ovih dana, no ni njih nema kao prije, ni oni nisu oduševljeni, od obilnih kiša i nevremena staze su dosta oštećene, pune blata, pa i srušenih stabala. Svi, dakle, ipak čekaju pravu zimu – da padne obilniji snijeg i da sve ružno i sivo na padinama Sljemena ode u zaborav, barem do proljeća. Za sada se u snježnom doživljaju može uživati samo po vrhovima Sljemena i uz tportal, naravno.