UDAR NA DŽEP

Slijedi poskupljenje vode u Zagrebu?

22.02.2012 u 17:10

Bionic
Reading

Holdingova podružnica Vodopskrba i odvodnja (VIO) uputila je u Gradsku skupštinu prijedlog o poskupljenju naknade za razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje. Prihvate li Skupština, a potom i gradonačelnik Milan Bandić zahtjev VIO-a, navedena naknada bi od 1. ožujka umjesto 32 lipe po metru kubičnom iznosila jednu kunu

Davor Poljak, voditelj VIO-a, kaže da ne zna hoće li u konačnici cijena metra kubičnog vode za domaćinstva umjesto sadašnjih 11,22 kune iznositi 11,90 kuna jer je riječ 'složenoj materiji do koje se ne može doći jednostavnom matematikom'.

'Ima naknada koje su neoporezive, a ima dio usluga koje su oporezive, a prihod pripada Vodoopskrbi i odvodnji, Hrvatskim vodama, Zagrebačkim otpadnim vodama, tako da ja izričito ne mogu reći koliko će građane koštati kubik vode', kazao je Poljak.

Unatoč tome što ga je na sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo predsjednik istog, Jurica Meić, izričito upitao znači li to da će voda poskupjeti unatoč odluci Vlade da će PDV za vodu s 23 biti smanjen na 10 posto, Poljak je odgovorio 'da, za šest posto', da bi kasnije novinarima ustvrdio kako ne zna kolika će biti cijena vode.

U strukturi cijene vode ima nekoliko stavki, od kojih se na uslugu opskrbe pitkom vodom, uslugu odvodnje otpadnih voda i naknadu za pročišćavanje plaća PDV, dok se na naknade za korištenje, razvoj i zaštitu on ne plaća.

Naknada za razvoj inače služi za izgradnju i održavanje vodovodne i kanalizacijske mreže. Prema Poljakovim riječima, u planovima VIO-a do 2025. godine zacrtano je da 98 posto gradskih kućanstava ima priključak na vodu i kanalizaciju, što s visinom naknade od 32 lipe ne bi mogli ostvariti, zbog čega je zatraženo njeno povećanje na kunu.