UBOJSTVO ZORANA ĐINĐIĆA

Slavlje još nije ni minulo, a stiže prvi uvjet za Srbiju

22.01.2014 u 20:18

Bionic
Reading

Četvorica zastupnika Europskog parlamenta iz najvećih političkih skupina predložila su Europskoj komisiji da u pristupnim pregovorima sa Srbijom kao jedan od uvjeta za zatvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava postave rasvjetljavanje pozadine ubojstva bivšeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića

Zastupnici Arnaud Danjean, Francuz iz Europske pučke stranke, Maria Elena Koppa, socijalistička zastupnica iz Grčke, Jelko Kacin, slovenski liberal i Marije Cornelissen, Nizozemka, zastupnica Zelenih uputili su u utorak, na dan otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom pismo glavnom ravnatelju Opće uprave za proširenje Europske komisije Christianu Danielssonu pismo u kojem su iznijeli takav prijedlog.

Oni u pismu pozdravljaju otvaranje pregovora i predlažu kako te pregovore iskoristiti za uspostavu istinske vladavine prava u Srbiji.


'U najkraćem, mi snažno vjerujemo da se vladavina prava u Srbiji neće moći uspostaviti bez potpune i sveobuhvatne istrage političke pozadine ubojstva premijera Zorana Đinđića. Srbijansko pravosuđe uspjelo je staviti egzekutore Đinđićeva ubojstva iza rešetaka, ali oni koji su ih potaknuli na to i dalje su slobodni', kaže se u pismu.

Stoga oni predlažu da se kao završno ili prijelazno mjerilo za zatvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava postavi rasvjetljavanje političke pozadine Đinđićeva ubojstva, ubojstva novinara i drugih zločina Miloševićeve tajne policije.

Oni također izražavaju zabrinutost zbog glasina da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije Radomir Marković mogao biti pušten na slobodu zbog njegove kooperativnosti s tužiteljima.