BIH MEDIJI

Slabi izgledi za granični sporazum s Hrvatskom

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2012 19:12
  • Objavljeno 21.09.2012 u 15:16
Pelješki most

Pelješki most

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Ugovor o granici između Hrvatske i BiH što su ga 1999. godine potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović teško će stupiti na snagu čak i ako ga Hrvatski sabor uskoro ratificira jer među političkim strankama u parlamentu BiH nema suglasnosti potrebne za njegovo prihvaćanje u toj zemlji, prenijele su u petak banjalučke Nezavisne novine

Ovom listu je potvrđeno kako nijedan od klubova stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH do sada nije razmatrao prijedlog ratifikacije ugovora Tuđman - Izetbegović.

Iz kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) rečeno je kako će u toj stranci konačan sud o prihvatljivosti ugovora donijeti kada se okončaju započeti pregovori o prijepornim pitanjima. 'Samo razgraničenje nije diskutabilno, no diskutabilni su luka Ploče i Neumski zaljev. Dok ne vidimo čitav ugovor i čitav dogovor, ne možemo ništa reći', izjavio je SDP-ov zastupnik Mirza Kušljugić.

Za Stranku demokratske akcije (SDA) također je bitno da se prije ratifikacije riješe pitanja o kojima se trenutačno raspravlja.

'Ukoliko državi BiH pripadnu Veliki i Mali škoj i bude osiguran pristup luci Ploče... mi ćemo glasovati za sporazum', izjavio je Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa kluba zastupnika SDA.

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, ugovor iz 1999. godine drže neprihvatljivim i poručuju kako za njega u sadašnjem obliku neće glasovati. U toj stranci drže problematičnim rješenje granice predviđeno na rijeci Uni kod Kostajnice, ali i kod Dubice.

'Potrebno je postići dogovor koji neće ići na štetu građana Republike Srpske u općinama Kostajnica i Dubica', objasnio je stajalište svoje stranke njezin zastupnik Lazar Prodanović.


Srpska demokratska stranka (SDS) o ugovoru iz 1999. godine još nije zauzela konačno stajalište, a njen predsjednik Mladen Bosić je kazao kako će se o tome odlučivati kada ovo pitanje dođe na dnevni red parlamenta.

U HDZ-u BiH pak smatraju kako uopće nema razloga žuriti s ratificiranjem ugovora o granici s Hrvatskom. 'Mislim da to nije nešto što je hitno. Čak vjerujem da će proteći dosta vremena do stavljanja sporazuma u parlamentarnu proceduru', izjavio je Mato Franjičević, šef kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava i nekadašnji veleposlanik BiH u Hrvatskoj ocijenio je kako bi prije konačne odluke o prihvaćanju sporazuma Tuđman - Izetbegović valjalo još jednom temeljito pregledati graničnu crtu koju su utvrdile stručne skupine dvije zemlje.

'Očevidno još ima otvorenih pitanja, najprije stoga što Hrvatska postavlja pitanje škojeva a zatim i stoga što je Hrvatska dobila petnaest hektara zemljišta BiH, na što skreće pozornost i sam premijer Zoran Milanović. Ni RS nije zadovoljan razgraničenjem kod Kostajnice pa će to pitanje sigurno biti postavljeno kada dođe do ratifikacije u parlamentu BiH', zaključio je Trnka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi