U IME OBITELJI

'Skupili smo više od 710.000 potpisa za referendum'

29.05.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Inicijativa 'U ime obitelji' tvrdi da je više od 710.000 osoba potpisalo peticiju za referendum o ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene, izvijestio je Dnevnik.hr

Sada slijedi prikupljanje popisnih knjiga, što će, procjenjuju, trajati dva do tri tjedna. Nakon toga će konačni broj predati predsjedniku Sabora.

Arsen Bauk, ministar uprave rekao je kako pretpostavlja da će inicijatori referendumskog pitanja o braku svoje potpise dostaviti Josipu Leki, predsjedniku Sabora nakon čega bi on potpise trebao dostaviti Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, aoni pak u njegovo Ministarstvo gdje bi potpisi trebali biti provjereni. Upitan postoji li rok u kojem se potpisi trebaju provjeriti Bauk je naveo kako zakonski rok ne postoji, ali kako će oni to učiniti u najkraćem roku kako se ne bi moglo reći da namjerno otežu. 'Budući da se radi o broju potpisa kakav je približno skupljen i za ZOR vjerujem da će isto vrijeme trebati i sada za provjeru',kazao je Bauk.

Na konferenciji su, navodi Dnevnik.hr, rekli da su suočeni s nedemokratskim djelovanjem vladajućih. Smatraju kako su se suočili s još jednom nedemokratskom preprekom, a to je tumačenje hoće li se odluka donesena na referendumu ubaciti u Ustav. 'U ime obitelji' smatraju da je referendumska odluka obvezna i da mora ući u Ustav bez obzira na stav zastupnika u Saboru o tom pitanju.

'Vidjeli smo da se u samo dva tjedna može postići to da se puno različitih ljudi ujedini oko pitanja koje im je važno', rekla je Željka Markić. Dodaje da je to inicijativa koja ima za cilj povećati mir i pravednost.

'Očekujemo da će Sabor poštivati Ustav i napraviti korake koje je dužan napraviti', zaključuje Markić.

Naime prijepori se stvaraju oko tumačenja pravne snage referenduma - je li on sam po sebi dovoljan za izmjenu Ustava, kao što tvrde oporbene političke stranke i okupljeni u 'U ime obitelji', ili je za izmjenu Ustava ipak potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika Hrvatskog sabora, kako tvrde iz vladajuće koalicije.

Zagovornici isključive pravne prednosti referenduma tvrde kako se inzistiranjem na saborskoj izmjeni Ustava ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu 'da je odluka donesena na referendumu obvezatna'.

Iz Građanske inicijative 'U ime obitelji' pozvali su stoga javno i predsjednika Ivu Josipovića na ulaganje 'dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu'.